Zo ruim je een kledingkast op én hou je hem geordend

Wonen door Britt

Ingestorte stapels, kleding die van de hangers zijn gevallen en zomer- en winterkleding allemaal door elkaar. Kort samengevat: je kledingkast is een zooitje. Hoe hou je je kledingkast geordend en hoe ruim je een kledingkast goed op? Dat lees je hier.

Lees ook: Binnen no-time een opgeruimd huis!

Hoe ruim je een kledingkast op?

Trek alles uit de kast! Je kan nu niet meer terug, maar het is de beste manier om te beginnen. Nu de kast toch leeg is, boen dan meteen even je binnenkant spik en span. Nu begint het opruimen. Sorteer je kleding op soort. Jurkjes bij jurkjes, jeans bij jeans, topjes bij topjes enzovoort. Maak een stapel met items die je weggeeft en die z’n beste tijd hebben gehad, en dus de prullenbak in gaan. Dit is het ergste klusje, want je laat elk item door je handen gaan. Dit heeft ook een voordeel. Je ontdekt weer leuke items, die eerst verstopt lagen achter in de kledingkast. Opruimgoeroe Marie Kondo zweert erbij dat je bij elk item moet afvragen: 'Does it spark joy?'. Krijg je geen joy van het item? Gooi het weg! Wees ook eerlijk naar jezelf. Heb je echt 16 zwarte basic T-shirts nodig? Nu is het tijd om stapeltjes te maken en je kast weer opnieuw in te gaan richten. Leg de items die je normaal nooit aan doet bovenop en vooraan. Heb je ze binnen drie maanden niet gedragen? Geef dit item dan weg.

Hou hem geordend

We doen het allemaal. Het onderste topje in haast van de stapel pakken, waardoor de hele plank één puinhoop is. Sommige items zijn ook gewoon niet goed te stapelen. Hiervoor raden wij bakjes aan. Geen paniek, niet de hele kledingkast komt met bakjes vol te staan. Voor je sokken, ondergoed en uitgaantopjes raden wij dit wel aan. Dit oogt meteen een stuk geordender. Laat het ook niet ontploffen. Is één stapel omgevallen? Maak hem meteen (of de dag erna) weer netjes. Dit zorgt ervoor dat je niet laks wordt met de rest van je kledingkast. Heb je te veel kleding en een te kleine kast? Kies er dan voor om je zomer- en winterkleding te scheiden. Stop de kleding in een vacuümzak die je deze maanden niet draagt. Dit zorgt zeker weten voor een geordende kast. De tip om je kast geordend te houden is eigenlijk heel makkelijk. Hou het bij! Ben je geen type die dat kan? Geen probleem, maar plan dan vaker een zondag in om je kast lekker op te ruimen. Wie wordt er niet blij van een opgeruimde kledingkast?