Opruimhulp: deze 10 voorwerpen in de keuken zou je vandaag nog weg moeten gooien

Wonen door Zora

Ben je in een opruimbui? De keuken is een goede plek om te beginnen. Het is een ruimte waar jij elke dag gebruik van maakt en waar na verloop van tijd veel (onnodige) spullen zich ophopen. Wij delen een lijstje van 10 soorten voorwerpen die jij weg kunt doen inruil voor een opgeruimde keuken.

1. Oude Tupperware en zonder deksel

Door de jaren heen sparen we veel kunststoffen bakjes op. Ga alles langs en gooi de bakjes weg die geen deksel hebben, of bijvoorbeeld verkleurd zijn. Ruim ze op en bewaar de plastic bakjes die jij kan opstapelen.

2. Check alle potten en pannen

Alles verslijt na een tijdje en het is nu het moment om de staat van je potten en pannen te checken. Is de anti-aanbaklaag niet meer in goede staat? Zitten er verbrande plekken aan de achterkant van de pan? Handgrepen die stuk zijn? Gooi het weg. Het ziet er niet mooi uit en het kan schadelijk zijn voor je gezondheid.

3. Open de besteklade

Heb jij allerlei verschillende soorten bestek liggen in de lade? Bewaar alleen bestek dat bij elkaar past en doneer de rest!

4. Dubbel kookgerei

Hoeveel spatels, gardes, opscheplepels, raspers en blikopeners heb je nodig? Controleer al deze voorwerpen en bewaar van alles maar één exemplaar.

5. Alle voorwerpen die in slechte staat zijn

Alle voorwerpen die in slechte staat zijn mag je gelijk weggooien. Denk aan messen die bot zijn, oude snijplanken, gebroken servies, enzovoort. Hetzelfde geldt voor spullen zoals gescheurde theedoeken, verbrande wanten en tafelkleden met vlekken die je niet kunt verwijderen.

6. Bakaccessoires die jij al in 3 jaar niet hebt gebruikt

Heb jij allerlei bakaccessoires verzameld terwijl je eigenlijk (bijna) nooit bakt? Geef alle cupcakepapiertjes, spuitzakken, springvormen en andere hebbedingetjes aan iemand die er met liefde gebruik van gaat maken.

7. De duizenden glazen potjes

Bewaar jij ieder glazen potje om later 'eventueel te hergebruiken voor iets anders'? Dan is het mogelijk dat jouw kastje vol staat met glazen potten die je eigenlijk niet nodig hebt. Bewaar degene die in de beste conditie zijn en die een grootte hebben die jij het meest gebruikt.

8. Etenswaren die jij nooit gaat koken

Spit door jouw keukenkastjes en vriezer en gooi alles weg wat over datum is en al het voedsel waarvan jij weet dat jij het eigenlijk nooit gaat voorbereiden. Denk aak oude kruidenpotjes, theesmaken die je eigenlijk niet lust en etenswaren die ver achterin de kast of vriezer liggen.

9. Wijn- en cocktailglazen

Heb jij losse wijn- of cocktailglazen die niet bij een set passen, maar die je toch bewaard omdat je ze eventueel nodig gaat hebben? Doneer ze! Het is zonde van de ruimte.

10. Opgehoopte aanstekers, batterijen en elastiekjes

Iedereen heeft een keukenlade met opgehoopte aanstekers, batterijen, elastiekjes en andere soortgelijke items. Bewaar de voorwerpen die het nog doen netjes in doosjes en gooi de rest weg.

Geniet van jouw opgeruimde keuken!