6 tips om mieren uit je huis te houden

Wonen door Sanne Michelle

Je bent aan het opruimen in huis en plotseling zie je een mier lopen. Oh nee! Nu je er één hebt gespot zie je ineens steeds meer verschijnen. Niks is zo vervelend als een mierenplaag in huis. Buitenshuis zijn de kriebelbeestjes heel nuttig, maar je houdt ze toch liever daar. Met deze tips voorkom je dat de kleine insectjes een intrede doen in jouw woning.

Tip 1: Voedsel wegwerken

Eén ding dat zeker is, is dat mieren altijd op zoek zijn naar eten. Ze zijn dol op alles wat zoet is en ieder kruimeltje is een traktatie voor de beestjes. Het is daarom verstandig om niks open te laten en alle verpakkingen goed af te sluiten om te voorkomen dat de insecten jouw huis aantrekkelijk vinden. Ook etensresten moet je gelijk opruimen, want voordat je het weet is er een mier naar binnen geslopen en heeft hij een spoor gemaakt voor de anderen.

Tip 2: Ingangen ‘mierproof’ maken

Mieren zijn buiten erg nuttige beestjes. Ze voorkomen dat schadelijke insecten in jouw huis komen door die op te eten. Zorg dat mieren niet naar binnen kunnen komen door alle wegen van buiten naar binnen goed af te sluiten. Maak kleine kiertjes en naden goed dicht door deze te kitten. Ook is het verstandig om deze plekken goed schoon te houden, want als er eenmaal een geurspoor gemaakt is door een mier, dan zullen er meer volgen. Voor je ventilatiegaatjes kun je een speciaal insectengaas gebruiken dat dit afsluit.

Tip 3: Breng ze op een dwaalspoor met stoepkrijt

Mieren maken een spoor dat een bepaalde geur achterlaat voor de groep. Zo kunnen zij gemakkelijk de bron (het voedsel) terugvinden. Om ze op een dwaalspoor te brengen kun je dit spoor onderbreken. Zo kun je bijvoorbeeld een grondige schoonmaakbeurt doen of gebruik maken van stoepkrijt. Mieren hebben namelijk een hekel aan stoepkrijt en zullen zich bij het ruiken of aanraken ervan gelijk omkeren. 

Tip 4: Sluit kastjes en je vaatwasmachine goed

Ondanks dat je bijna alles op het gebied van voedsel en etensresten opgeruimd hebt, zijn mieren enorm hardnekkig en doen ze er alles aan om hun doel te bereiken. Dit kan voor jou betekenen dat ze zelfs in je kastjes of vaatwasser kruipen. In de vaatwasser liggen vaak minuscule kruimeltjes of zitten er nog drupjes frisdrank in de gebruikte glazen. Ook dit zal de insecten lokken, sluit dit dus ook goed af of reinig je glazen met water.

Tip 5: Sluit je prullenbak en afvalzak goed

Mieren komen vaak af op afval omdat dit een sterke geur heeft. Daarom is het verstandig om je afval tijdig weg te brengen en ervoor te zorgen dat je het deksel van de prullenbak goed sluit. Mocht je nog even niet toe zijn aan het wegbrengen van de zak dan kun je deze alvast goed afsluiten met een knoop en de deksel van de prullenbak sluiten.

Tip 6: Specialist inschakelen

Mocht je nou echt last hebben van een mierenplaag in huis, dan kun je natuurlijk altijd mierenlokdoosjes kopen of een professional inschakelen. De laatste kan je ook vaak helpen met het onderscheiden van verschillende miersoorten en specifieke tips geven over de insecten.