Weg met de vette lokken: zo vaak moet je je haren wassen

Lifestyle door Elsemieke

Elke vrouw heeft wel een wasschema voor haar haren. Wanneer je precies uitgestippeld hebt wanneer je je haar moet wassen of als je het een dagje kan laten, zodat je lokken op de juiste dagen het mooist zitten. Hoe vaak per week moet je eigenlijk je haren wassen? Wij zochten het voor je uit.

Zo vaak moet je je haren wassen

Een vettige haardos: daar zit niemand op te wachten. Er gaat al jaren een trend rond om je haren zo min mogelijk te wassen. Op deze manier zou je haar minder snel vet worden, maar klopt dit wel? Zijn die extra reinigingsbeurten wel zo slecht? We leggen je haarfijn uit hoe dit zit!

Verschilt per type hoofdhuid

Zo vaak moet je je haren wassen: vaker je haar wassen is niet per sé slecht, in tegenstelling tot wat iedereen beweert. Het hangt allemaal af van je type hoofdhuid. Maar liefst een derde van de Nederlanders kampt in de winter met een droge hoofdhuid. Voor die groep mensen kan het verstandig zijn om inderdaad minder vaak met shampoo te wassen omdat er dan ook goede vetten op je hoofdhuid verdwijnen. Die wil je juist behouden om je huid te verzorgen. Het lijkt logisch om je haren meerdere keren per week in de shampoo te dopen als het snel vet wordt, maar je houdt het proces juist in stand. De olieklieren gaan harder werken om het verlies aan oliën door het wassen te compenseren.

Lees ook: Zo verzorg jij jouw grijze haren

De meeste winst boek je met een bepaald type shampoo wat bij jouw hoofdhuid past. Een shampoo is bedoeld om je hoofdhuid van viezigheid en stylingproducten te ontdoen, maar ook van talg. Zoek daarom een exemplaar uit die je haren reinigt, maar niet uitdroogt. Heb jij een vette hoofdhuid? Dan zoek je eerder een sterke shampoo die goed zijn werk doet. Skip het liefst de goedkope varianten van de drogisterij, vooral die met veel parfum erin zijn echt niet goed. Ga eerder voor een shampoo zonder parfum en met milde reinigers.Een milde shampoo is er eentje zonder parfum, sulfaten en parabenen. Weet je niet welke dit zijn? Vraag dan eens bij je kapper na hoe dit zit en wat de ingrediënten zijn. Koop je er eentje in de winkel, dan kan je ook de ingrediëntenlijst checken.

Stoppen met haren wassen?

De 'no poo-trend' waarbij mensen een periode - of zelfs volledig - stoppen met het wassen van de haren, is geen goed idee. Als je geen shampoo gebruikt, dan worden je talgklieren lui en verhardt het laagje talg op je hoofdhuid. Sommige mensen hebben baat bij één wasbeurt per week en anderen hebben echt elke dag een wasbeurt nodig. Zo vaak moet je je haren wassen: het beste kun je dus zelf gaan experimenteren met wat bij jouw huid en haar past!