Zo verminder je impulsaankopen

Lifestyle door Maj

Of het nou fysiek of online is: overal wordt je wel verleid om spullen te kopen. Soms is het heerlijk om een dagje te shoppen en los te gaan, maar je moet jezelf ook soms inhouden en geld sparen. Merk jij dat je jezelf moeilijk inhoudt en een gevaar bent voor je eigen portemonnee? Zo verminder je impulsaankopen.

1. Denk aan andere aankopen

Weet je bij de kassa eigenlijk al dat het product wat je koopt niet noodzakelijk is? Stop dan met kopen! Het is af en toe echt wel leuk om jezelf te verwennen, maar doe dit wel met nuttige cadeaus. Denk aan die lunch met je beste vriendin waar het maar niet van komt of aan dat mooie meubel voor in huis. Veel leuker toch om je geld aan waardevolle dingen uit te geven? Zelfs als het een kleine impulsaankoop is, tellen de euro's die je uiteindelijk bespaart in de loop van der tijd op.

2. Is de aankoop echt nodig?

Probeer verder te kijken dan alleen het korte plezier van de impulsaankoop. Vaak is een impulsaankoop geen directe oplossing voor iets wat je echt wil en nodig hebt. Heb je die nieuwe sportoutfit echt nodig en gebruik je dat dure make-up pallet wel? Kijk verder dan alleen de aankoop zelf.

3. Patroon

Kijk eens kritisch naar jezelf en alle impulsaakopen die je in het verleden hebt gedaan. Is er een bepaalde categorie, waarin je vaak de mist ingaat? Koop je bijvoorbeeld vaak onnodig veel kleding of beauty producten? Misschien heb je een zwak voor dit soort producten (wat zeker niet gek is). Als je een patroon herkent, kijk je ook hoe je de impulsaankopen voorkomt. Vermijd winkels die je leuk vindt en gangpaden met aantrekkelijke beauty porducten. Scrol ook die advertentie wat sneller door, zodat je niet getriggerd wordt om onnodig veel spullen te kopen.

4. Nadenken voor een bepaalde periode

Logisch als je meteen een product wil kopen waar je enthousiast van wordt, maar geef jezelf de tijd om na te denken. Geef jezelf bijvoorbeeld 48 uur. Als je er dan nog steeds helemaal wild van bent, je het product nodig hebt en deze natuurlijk kunt betalen: go for it. Je merkt dat je dan ook veel gelukkiger bent met een product, dan dat je deze snel tussendoor aanschaft.

5. Heb je het echt nodig?

Ook online shoppen is soms gevaarlijk. Leer wederom kritisch te zijn en gooi niet meteen alles in je online winkelmandje. Stel jezelf de vraag: heb je het product echt nodig? Is het een aanvulling en ga je het veel gebruiken? Wees vooral eerlijk tegen jezelf. Als je merkt dat je toch nog veel impulsaankopen hebt gedaan die je niet nodig hebt, houd je deze ook bij door ze op te schrijven. Lees dan later terug wat goede en slechte aankopen waren, dit helpt je opweg als je weer op het punt staat een onnodige aankoop te doen.

Lees hier 7 tips om gezond te eten en toch geld te besparen