Met deze ontspannende geluiden val je sneller in slaap

Lifestyle door Maj

Nog even je mobiel checken, blijven omdraaien, toch nog een keer naar het toilet gaan en maar blijven zuchten. Allemaal scenario's waar we niet zo blij van worden en je wellicht ook herkent voordat je wilt gaan slapen. Ontspannende geluiden schijnen wonderen te doen om sneller in slaap te kunnen vallen. Wij zetten daarom al deze sleepy geluiden voor je op een rij voor een goede nachtrust, welterusten!

1. Pink Noise, ofwel roze ruis

Roze ruis is een mix tussen hoge en lage frequenties, waardoor je hersenen langzamer gaan werken en je vanzelf sneller moe wordt. Uit onderzoek wordt ook aangetoond dat je vaster slaapt door roze ruis, denk bijvoorbeeld aan geluiden als regen of een zacht briesje. Op YouTube zijn verschillende geluidsfragmenten te beluisteren, waardoor jij sneller in slaap kan gaan vallen. Ook kan je op Spotify een timer instellen, zodat het geluid niet de hele nacht door blijft afspelen.

2. Witte ruis

Witte ruis is al vrij bekend, het is een monotoon geluid. Je hersenen worden niet afgeleid en kunnen rust krijgen door het geluid van een afzuigkap, stofzuiger of föhn. Baby's vinden dit fijn klinken, omdat het lijkt op het geluid in de baarmoeder. Toch werkt het ook goed voor volwassen mensen, doordat het andere geluiden van buitenaf wegneemt. Goed om te proberen dus als je voor een lange nachtrust wilt gaan.

3. Bruine ruis

Bruine ruis lijkt op witte ruis, maar bevat diepere klanken, zoals harde wind bijvoorbeeld. Het is belangrijk om voor jezelf uit te vinden welke ruis jij fijner vindt en waardoor jij beter gaat slapen. Een kwestie van uittesten dus en hopelijk een beter slaapritme!