Met deze 7 slaaptips ben jij klaar voor een goede nachtrust

Lifestyle door Maj

Allemaal boosdoeners voor het slapengaan: Lang piekeren, even die telefoon erbij pakken en toch nog een keer checken of de wekker goed staat. Beter slapen willen we het liefst allemaal, maar soms is het moeilijk om snel in slaap te vallen. Wij delen 7 slaaptips om je een handje op weg te helpen naar een betere nachtrust. Goodnight!

1. Voldoende bewegen overdag

Voldoende bewegen overdag is belangrijk voor een betere nachtrust. Mensen die minstens 30 minuten per dag bewegen slapen gemiddeld beter. Dit hoeft niet intensief sporten te zijn, je kan ook denken aan een rondje wandelen of een stukje fietsen. 

2. Minder piekeren

Zorg ervoor dat je met een 'leeg' hoofd naar bed gaat. Piekeren is een grote belemmering voor een goede nachtrust. Als je toch niet kan stoppen is het goed om voordat je gaat slapen hier even de tijd voor te nemen en je gedachten op te schrijven voor de volgende dag. Bedenk alvast oplossingen en probeer het nadat je het van je af hebt geschreven los te laten.

3. Let op je eetpatroon voor het slapen

Zware maaltijden kan je beter vermijden de uren voordat je gaat slapen, maar zorg wel voor een goede balans zodat je niet met trek in bed ligt. Drink minder na het avondeten, zodat je 'n nachts minder vaak naar het toilet moet. Verder is cafeïne en alcohol vermijden ook belangrijk.

4. Ontspanningsoefeningen

Ontspanningsoefeningen zijn erg onderschat. Je kan bijvoorbeeld mediteren of ademhalingsoefeningen doen. Als je liever iets anders doet om te ontspannen is muziek luisteren, een half uurtje lezen of een warm bad of douche nemen ook erg relaxed.

5. Zorg voor een vast slaapritme

Iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed gaan en weer opstaan werkt goed om je slaapritme op orde te krijgen. Probeer 8 uur slaap te pakken en slaap niet meteen tot heel laat uit na een slechte nacht.

6. Vermijd licht

Vermijd een uur voordat je naar bed gaat het licht van de tv, computer, telefoon of tablet. Zorg in ieder geval dat je het scherm als de mogelijkheid er is op Night Shift zet. Ook is het goed om niet te spannende tv-programma's of andere intensieve video's te kijken voor het slapengaan, dit zorgt voor te veel opbouwende spanning.

7. Opgeruimde slaapkamer

Als laatste is een opgeruimde slaapkamer een must, want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Zorg voor verduisterende gordijnen en een goed bed en dekbed waar je comfortabel in ligt. Gebruik een slaapkamer niet als werkkamer en zorg dat je het echt als slaapplek ziet. Verder kan je de kamer ventileren door bijvoorbeeld de luchtroosters open te zetten en een aangename temperatuur aan te houden rond de 18 graden.