De 7 meest voorkomende fouten bij het verzorgen van een cactus

Wonen door Zora

Een plant verzorgen is niet altijd makkelijk. Elke soort plant heeft verschillende behoeftes wanneer het aankomt op water, licht, vocht, plaatsing enz. en soms kan het een kunst zijn om jouw plant te laten overleven! Dit keer bespreken we de meest voorkomende fouten bij het verzorgen van een cactus en hoe jij het kan oplossen!

1. Te veel water geven

Wanneer we een nieuwe plant krijgen, moeten we nadenken over de plaats van herkomst en proberen die omstandigheden thuis te na te bootsen. Cactussen komen uit woestijngebieden en zijn dus meer dan gewend aan droogte. Geef ze heel af en toe water om ze niet te laten verdrinken.

2. Te weinig licht

Nogmaals, laten we nadenken over hoe het leven is voor een cactus in de woestijn. Ze hebben licht nodig, direct of indirect maar altijd overvloedig. In een omgeving met te weinig of te weinig licht gaan ze niet lang mee. In deze gevallen hebben ze de neiging om langwerpig te worden en geel te worden. Wijzig de locatie van jouw geliefde plant zo snel mogelijk als dit het geval is.

3. Te veel vocht

Als je gewend bent om tropische planten in huis te hebben, zoals Calathea's of Monstera's, heb je misschien de gewoonte om ze af en toe met water te besproeien. Bij een cactus is dat NIET nodig, sterker nog, het kan behoorlijk schadelijk zijn voor de plant om in een te vochtige omgeving te leven.

4. Een verkeerde bloempot

Kwekerspotten zijn meestal gemaakt van plastic en zijn erg goed om de vochtigheid in het substraat van bepaalde planten te behouden. Maar voor anderen kunnen ze schadelijk zijn. In het geval van cactussen en ook vetplanten zal het altijd beter zijn om potten van klei te gebruiken die het water sneller laten verdampen. Check of ze een afvoergat hebben en of ze niet te groot zijn. Deze vetplanten hebben niet veel ruimte nodig voor hun wortels.

5. Verplanten buiten het seizoen

Over het algemeen wordt het verplanten van planten tijdens de koude maanden altijd afgeraden. Zeker in het geval van cactussen. Als je hem naar een grotere pot moet verplaatsen, doe dat dan in het voorjaar of in de zomer en altijd als de ondergrond zo droog mogelijk is. Op deze manier voorkom je dat jouw plant meer dan nodig wordt gestrest en dood kan gaan.

6. Niet de juiste substraat

Als je van plan bent uw cactussen te verplanten, moet je weten dat het zonder meer dodelijk kan zijn om een ​​universeel substraat te gebruiken.  Cactussen hebben een grond nodig met een zeer goede afwatering. Daarom kun je het beste een specifiek substraat voor ze kopen of je eigen mix maken. Hiervoor heb je twee delen universeel substraat nodig en een derde van een poreuze en lichte vulkanische steen zoals puimsteen. Dit mengsel kan ook gebruikt worden voor vetplanten.

7. Niet bemesten

Het is een veel voorkomende fout bij de verzorging van allerlei soorten planten. Je moet ze bemesten met een specifieke meststof voor de specifieke soort die we hebben en daar horen ook cactussen bij. Elke fabrikant heeft andere gebruiksspecificaties, volg deze en ze zullen meer en beter groeien.

Veel succes met het verzorgen van jouw cactus!