5 tips om beter voor je planten te zorgen

Hobby door Noa

Ben jij gek op planten maar gaan ze elke keer slaphangen (of dood)? Geen paniek, want zelfs de grootste plantenliefhebbers maken wel eens een foutje bij het verzorgen van hun planten. Gelukkig hebben wij vijf tips gevonden om beter te zorgen voor je groen. Zeg maar dag tegen die slappe takken!

1. Plaatsing

Het klinkt misschien gek maar de plaatsing van de planten in je huis is superbelangrijk voor de groei van je planten. Zo moet je ze niet in het volle zonlicht zetten, maar ook niet helemaal in het donker. Het beste is om je planten op een plek te zetten waar genoeg licht komt, maar niet te veel. Op deze manier groeien je planten niet alleen sneller, maar ook nog eens zo natuurlijk mogelijk! Het kan soms ook best handig zijn om eens in de zoveel tijd een paar planten buiten te zetten. Doe dit vooral bij grote planten en tropische bomen. In de zomer krijgen ze namelijk een boost van de zon en zullen ze dus ook sneller groeien. 

2. Geef groen de ruimte

Niet iedereen heeft er de ruimte voor maar toch is het belangrijk dat je je planten genoeg ruimte geeft. Vooral bij planten die nog volop in de groei zijn is het belangrijk om ze niet in een donker hoekje te zetten. Geef ze dus alle ruimte die ze nodig hebben om zich te volgroeien.

3. De juiste hoeveelheid water

Als je bijna altijd je planten dood laat gaan dan is dat waarschijnlijk omdat je ze te veel, te weinig of geen water geeft. We get it, het is lastig om voor elke plant te onthouden hoeveel en wanneer die water nodig heeft. Vaak kun je door te voelen met je vingers aan een blaadje al veel te weten komen van de gemoedstoestand van je plant. Voelt het blaadje een beetje droog aan? Geef de plant dan een beetje water. Ook is het handig om te weten waar je plant normaliter leeft. Een tropische plant heeft bijvoorbeeld veel meer water nodig dan een cactus. 

Vergeet je altijd de planten water te geven? Dan is de Plantsome App de perfecte oplossing voor jou! Met deze app word je eraan herinnert wanneer je welke plant water moet geven en hoeveel water je ze moet geven. En het leukste: je geeft elke plant een zelfverzonnen naam. Zo vergeet je Caro de Cactus en Peter Pannekoekplant nooit meer water te geven! Handuuugggg.

4. Houd je planten schoon

Don't get us wrong, hier bedoelen we niet mee dat je alle schoonmaakmiddelen erbij moet pakken. Toch is het schoonhouden van je planten erg belangrijk. In de natuur worden de planten vaak schoongespoeld door regenwater en wind, maar in jou stekkie is dat (hopelijk) niet het geval. Haal daarom tijdens je huishoudelijke rondje ook een doekje (met alleen water) over de planten heen. Zo kunnen de planten goed ademen en sneller groeien. 

5. Potten

Doe jij vaak aan overpotten? Dan is dat misschien wel de reden dat jouw planten snel slap en/of dood zijn. Het overpotten van planten kan namelijk een grote boosdoener zijn. Als het overpotten dus niet nodig is, doe het dan ook vooral niet. Zet de plastic pot in een grotere pot of zet ze op een schoteltje. Het is niet alleen fijner voor de plant, maar ook nog eens tijdbesparend voor jezelf. 

Lukt het echt niet om je planten in leven te houden? Dan heb je altijd nog kunstplanten. Ze zien eruit als echte planten alleen gaan deze nooit dood of slap hangen. Maar minder groen is het wel...

Lees ook: Zo verleng jij de levensduur van je plant met een koffiefilter