Mulchen: zo overleven je buitenplanten de winter

Wonen door Zora

Mulch wordt gebruikt om jouw tuin goed te verzorgen. Het zorgt dat de bodem van jouw tuin en planten gezonder en mooier worden door het te voeden op een natuurlijke manier. Jouw planten hebben in de winter een grotere kans om te overleven door dit proces en wij vertellen je hoe het precies te werk gaat.

Wat is mulchen?

Mulchen is het verbeteren van de bodem van je tuin met behulp van onder andere organische mulch. Organische mulch is tuinafval en andere organische materialen die versnipperd zijn. Bladeren, snoeiafval, gras, stro, zaagsel en alles wat van bomen, planten en struiken afkomt, wordt gebruikt om te mulchen. Gebruik geen voedselresten als mulch, omdat dit ongewilde dieren zoals muizen en mollen aantrekt.

Waarom is mulchen goed voor je tuin?

Mulchen is een proces dat de natuur ook uit zichzelf doet om grond te onderhouden. Mulch vergaat op een natuurlijke manier in een korte periode en het transformeert zich in voedingsstoffen voor planten. Mulch wordt verteerd door alles wat leeft op de grond, denk aan wormen, pissebedden, bacteriën, schimmels enz. Wormen zorgen er ook voor dat de grond luchtiger wordt, omdat ze gangetjes maken die ervoor zorgen dat lucht en vocht beter doordringen tot de bodem en waardoor regenwater ook makkelijker weg kan lopen. Daarnaast beschermt mulch de grond, omdat het werkt als een isolerende laag. In de winter beschermt het de grond tegen vorst. Hoe meer mulch, hoe beter de grond wordt beschermd. In de herfst vallen er veel bladeren van de bodem die gebruikt kant worden als mulch voor aankomende winter.