De lekkerste recepten voor deze lente
Elk seizoen heeft zijn eigen groenten en fruit. Daarmee maak je weer heerlijke recepten. Ook de lente heeft heerlijke recepten voor jou. Dit zijn er een paar, die te lekker zijn om niet te proberen.
Dé lekkerste lente recepten
Zalm met geroosterde asperges
Asperges zijn dé groente van de lente. Vanaf begin februari tot en met eind juni is dit witte goud uit eigen land te verkrijgen, wat ze extra lekker maakt. Zalm associëren we vaak met de zomer, maar deze vis is het hele jaar door heerlijk. Zowel groene als witte asperges zijn geschikt voor dit gerecht, maar groene zijn het lekkerst nadat ze geroosterd zijn.
Benodigdheden voor +/- twee personen
- Zalm (grootte is aan jou)
- 1 bosje groene asperges
- Quinoa
- Olijfolie
- Zout & peper
- 2 teentjes knoflook
- Verse dille
Zo maak je het
Begin met het begin van de asperges te schillen. Dit doe je, omdat dit stuk vaak wat harder en minder smaakvol is, omdat het als laatste uit de grond komt. Leg de asperges daarna op een bakplaat, voeg wat olijfolie, zout en peper er aan toe en hussel ze, zodat deze op alle asperges terecht komt. Plet de knoflook met een mes en leg deze tussen de asperges voor extra smaak. Laat het bakken in de oven voor zo’n 20 minuten op 220 graden.
De zalm bak je zoals je dat gewend bent. Voeg eventueel wat extra knoflook toe als je dat lekker vindt. Rooster de quinoa in een aparte pan. Deze zorgt er namelijk voor dat het gerecht iets meer crunch krijgt. Doe de asperges, de zalm op één bord en sprenkel de gepofte quinoa eroverheen. Voeg als laatste nog wat verse dille toe. Smakelijk!
Flatbread met lente-ui, chili en feta
Eigenlijk geeft dit gerecht je al een voorproefje voor de zomer. Dat betekent niet dat je het niet in de lente mag maken. Het weer in de lente is niet voorspelbaar. Het ene jaar is het een verlengde winter, het jaar erop is al het begin van de zomer. Flatbread is super veelzijdig en makkelijk te maken. Alles past erop en het is heerlijk voor elke maaltijd van de dag.
Benodigdheden
Flatbread 8 stuks
- 400 gram bloem
- 7 gram zout
- 300 gram yoghurt
- 1 eetlepel bakpoeder
Topping
- 100 gram Griekse yoghurt
- Feta
- Lente-ui
- 1 rode peper
Zo maak je het
Flatbread
Voeg alle ingrediënten bij elkaar en kneed het tot een flexibel deeg. Laat het deeg, nadat het klaar is, rusten voor zo’n 15 à 20 minuten. Zodra het klaar is, maak je er acht bolletjes van en maak ze zo vlak mogelijk met de hand en daarna een deegroller. Zet een koekenpan op hoog vuur en bak elke kant van het deeg zo’n 2 minuten. Doe dat ook met de rest van de bolletjes. Zo heb je heerlijke flatbreads.
Topping
Als topping kiezen we voor een feta, lente-ui en rode peper mix. Doe de Griekse yoghurt en 3/4e van de feta samen in een foodprocessor en laat het draaien tot een mooi, glad smeersel. Snijd de rode peper en lente-ui in kleine stukjes. Smeer het feta-yoghurt mengsel op de flatbreads en gooi er daarna de lente-ui, rode peper en overige feta op.
Shakshuka
Misschien heb je al wel van shakshuka gehoord. Dit gerecht komt uit het Midden-Oosten, waar ze dit gerecht vooral als ontbijt eten. Naast dat het super lekker is, geeft het je ook alvast een zonnig gevoel. Het gerecht is gemaakt met tomaat, paprika en ei als hoofdingrediënten. Daarnaast vind je ook ui, knoflook en andere smaakmakers terug in shakshuka. Het is een heerlijk gerecht om zelf te eten, of om te delen met je naasten.
Benodigdheden voor +/- drie personen
- 400 gram tomatenblokjes
- 2 rode paprika
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 3 eieren
- Verse peterselie
- Favoriete brood
Zo maak je het
Fruit het uitje en de knoflook in een pan. Voeg specerijen zoals komijn en paprikapoeder toe. Snijd de paprika’s in kleine blokjes en voeg deze ook toe. Laat het even meebakken en gooi daarna de tomatenblokjes in de pan. Laat het lekker pruttelen en breng het gerecht op smaak met tomatenpuree, zout en peper. Maak drie kuiltjes in de saus voor de eieren. Laat deze bakken tot de juiste dikte die jij lekker vindt. Top het af met peterselie en serveer brood ernaast. Dat is smullen maar!
Aspergesoep
Waar we eerst de groene versie gebruikten, gaan we nu voor de witte asperges. Deze heerlijke groente toveren we om tot een heerlijke, romige soep. Makkelijk te maken, maar vooral oh zo lekker in de lente. Geliefde garneringen voor de soep zijn zalm, ei en ham. Net zoals je gewone asperges ook eet.
Benodigdheden voor 3 à 4 personen
- 2 bosjes witte asperges
- 1 sjalot
- 1 liter kippenbouillon
- 100 milliliter kook- of slagroom
- Boter
Zo maak je het
Begin met het schillen en snijd het houtachtige begin eraf. Snijd de asperges in kleinere stukken en kook deze tot ze zacht zijn. Terwijl dat kookt, fruit je de sjalot aan, samen met het boter, in een soeppan. Voeg daarna de kippenbouillon aan de pan toe. Daarna voeg je de kook- of slagroom en de gekookte asperges toe. Laat dit even intrekken en breng de soep verder op smaak met peper en zout. Schep de soep in een kommetje en genieten maar.
Rabarber cheesecake
Rabarber is ook zo’n heerlijke lente groente. Rabarber is een groente, maar is een goede combinatie met zoete gerechten zoals desserts. Daarom sluiten we ons lijstje af met een heerlijke cheesecake, die je gemakkelijk zelf maakt en ook super lekker is. Gun jezelf een lekker toetje, vooral als je al heel lang bezig bent met een dieet.
Benodigdheden
Bodem
- 200 gram digestives
- 80 gram boter
Cheesecake
- 400 gram roomkaas
- 400 milliliter slagroom
- 50 gram suiker
- 3 blaadjes gelatine
Rabarbermengsel
- 1 bosje rabarber
- Honing
- Steranijs
- Gember
- Kaneelstokje
Zo maak je het
Bodem
Maak de digestives zo fijn mogelijk. Dit doe je het beste en snelst door een foodprocessor te gebruiken. Meng gesmolten boter door de koekjes en druk het met de onderkant van een glas aan tot een platte bodem.
Cheesecake
Begin met de gelatineblaadjes te laten weken in water. Terwijl het weekt, meng je de roomkaas en 1/2e van de slagroom door elkaar. Los de gelatineblaadjes op in het andere deel slagroom. Als de gelatine helemaal is opgelost, meng je het bij de roomkaas.
Rabarbermengsel
Snijd de rabarber in stukjes en doe alle andere ingrediënten, behalve de honing, toe aan de rabarber. Laat deze mix pruttelen totdat de rabarber lekker zacht is. Zorg ervoor dat het mengsel niet verbrandt Voeg dan de honing toe en laat het totaal afkoelen. Haal de gember, steranijs en het kaneelstokje er uit.
Alles bij elkaar
Doe als eerst een klein laagje rabarber op de bodem die je al gemaakt hebt. Meng een deel van de rabarber door het roomkaasmengsel en verdeel dit ook over de bodem. Zorg ervoor dat elk gedeelte evenveel roomkaas heeft. Zet de taart in de koelkast, zodat het opstijft. Decoreer daarna de taart met het overige gedeelte rabarber. Nu is de taart klaar om van te smullen