Zo maak je glutenvrije chocolademuffins

Food door Maj

Chocolade muffins zijn natuurlijk om te smullen! Super makkelijk om te maken en echt delicious. De meeste chocolademuffins bevatten gluten en wij hebben nog nooit het recept gedeeld voor glutenvrije muffins. Dus, tijd om daar verandering in te brengen vandaag. Wij hebben voor jullie getest wat een lekker en vooral niet onbelangrijk; smeuïg recept is en we delen graag met jullie het recept, yum!

Dit heb je nodig

  • 190 gr glutenvrije bloem
  • 40 gr cacaopoeder
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 1 tl baking soda
  • 1 tl vanille extract
  • 190 gr kristalsuiker
  • 1/4 tl xanthaangom 
  • 1/4 tl zout
  • 2 eieren
  • 80 gr boter
  • 250 ml lactosevrije melk
  • 90 gr pure chocolade (of chocolate chips)
  • Muffinvorm bakblik 
  • Muffin cups

Zo maak je glutenvrije chocolademuffins 

  1. Verwarm eerst de oven voor op 185 graden en zet alvast de muffin cups in het bakblik (zo ongeveer 11). Dan heb je dit allemaal vast klaar staan, voordat je beslag klaar is. Handig!
  2. Mix in een grote kom de bloem, suiker, bakpoeder, cacaopoeder, baking soda, zout en xanthaangom. 
  3. Smelt eerst de boter in de magnetron of in een pan. Voeg nu de eieren, vanille extract, boter en lactose vrije melk toe. Mix alles wederom goed door tot een glad mengsel.
  4. Breek de pure chocolade in kleine stukjes en doe de chocolade even even kort in de mixer. Roer de pure chocolade vervolgens door het beslag. Je kunt ook kant en klare chocolate chips gebruiken, die kun je gewoon door het beslag roeren. Deze heb je in puur, melk en witte chocolade. Je kunt zelf mixen met verschillende smaken! 
  5. Verdeel nu het beslag over alle muffincups. Vul ze niet helemaal tot de rand, maar houd een klein randje over. Ze gaan in de oven natuurlijk nog prachtig luchtig en smeuïg worden, dus iets ruimte overhouden is handig!
  6. Sprenkel nog wat chocolade on top. Je kunt de muffins ook nog bekleden met bijvoorbeeld leuke spikkels of andere glutenvrije toppings. Dit geef je muffin nog net even een extra bite en leuke touch.
  7. Bak de muffins in 20 minuten in de oven. Belangrijke check: prik met een satéprikker in de chocolademuffin. Komt deze er schoon uit? Dan zijn de goed gaar en kun je ze uit de oven halen! Als er nog wat beslag aan de satéprikker blijft zitten, moet je ze nog even in de oven schuiven. Iedere oven is namelijk ook anders en heeft uiteindelijk andere baktijden.
  8. Laat de muffins afkoelen en haal ze uit het bakblik. Et voilà, je glutenvrije muffins zijn klaar!