5 x lekkere Italiaanse salades voor de zomer

Food door Jennifer

Een frisse salade is altijd een goed idee. Al zijn salades in de zomer misschien zelfs nóg lekkerder. Zoek je nog inspiratie voor een lekker saladegerecht? Van deze recepten voor Italiaanse salades loopt het water je waarschijnlijk in de mond!

1. Klassieke Italiaanse salade (4 personen)

Het eerste recept is de ‘klassieke Italiaanse salade’, ook wel bekend als salade caprese. Onderstaand recept komt van EefKooktZo en is een easy recept voor vier personen, waarmee je waarschijnlijk nooit verkeerd zit!

Deze ingrediënten heb je nodig

· 3 Romatomaten
· Rucola
· 200 gram mozzarella
· 4-5 takjes verse basilicum
· Olijfolie
· Peper en zout

Zo maak je Italiaanse salade caprese:

1. Begin allereerst met het wassen en snijden van je tomaten in dunne plakjes. Snijd daarna ook de mozzarella in dunne plakken en verwijder alvast wat blaadjes basilicum van de takjes.
2. Verdeel nu de rucola over de borden. Zorg voor ongeveer twee handjes rucola per bord.
3. Leg vervolgens een plakje tomaat op de rand van het bord, bovenop de rucola. Gebruik alleen de ‘mooie’ tomatenplakken en dus niet de bovenkant en het kontje. Deze kun je lekker opeten tijdens de bereiding.
4. Na de tomaat leg je een plakje mozzarella ernaast en daarop een blaadje basilicum. Herhaal dit patroon tot je helemaal rond bent.
5. Tot slot druppel je wat olijfolie over de salade en nog een beetje peper en zout naar smaak. Buon appetito!

2. Italiaanse salade met burrata (4 personen)

Deze Italiaanse salade van UitPaulinesKeuken is er eentje die goed vult dankzij de parelcouscous. De burrata en pittige Grana Padano kaas zorgen daarnaast voor een echt Italiaans tintje!

Deze ingrediënten heb je nodig

· 200 gram parelcouscous
· 300 gram cherrytomaten
· 8 tomaten
· 2 bollen burrata
· 1 courgette
· 30 gram Grana Padano kaas
· Olijfolie
· Peper en zout

Voor de pesto dressing

· 15 gram basilicum
· 2 teentjes knoflook
· 20 gram Grana Pradano kaas
· 100 ml olijfolie
· Peper en zout

Zo maak je Italiaanse salade met burrata:

1. Allereerst kook je de parelcouscous gaar in ruim water met een beetje zout. Giet dit af en verdeel het over een mooie schaal.
2. Was en snijd daarna de courgette in dunne plakjes. Dit kan ook heel makkelijk met bijvoorbeeld een kaasschaaf. Smeer de plakjes in met wat olijfolie en grill ze aan beide kanten op hoog vuur. Zorg dat de kanten goudbruin zijn.
3. Breng de courgette wat op smaak met peper en zout en verdeel ze daarna over de parelcouscous.
4. Snijd nu de tomaten in plakjes en cherrytomaten door de helft. Verdeel ook dit over de schaal.
5. Neem vervolgens de Grana Pradano kaas en schaaf hier stukken af. Verdeel deze stukken samen met de burrata over de salade.
6. Tijd voor de dressing! Hiervoor gooi je alle ingrediënten bij elkaar en mix je dit met een staafmixer. Maal alles tot een gladde dressing en breng het daarna op smaak met peper en zout.
7. Druppel tot slot de zelfgemaakte dressing over je salade heen en top het eventueel af met extra basilicum.

3. Italiaanse salade met bloemkoolrijst (2 personen)

Tegenwoordig wordt bloemkool gebruikt in veel soorten eten. Pizzabodems, soepen, maar ook in Italiaanse salades, zoals bijvoorbeeld bij dit recept van DeHippeVegetarier.

Deze ingrediënten heb je nodig

· 400 gram bloemkoolrijst
· 250 gram cherrytomaatjes
· 125 gram mozzarella (1 bol)
· 50 gram rucola
· 2 eetlepels pijnboompitten
· (Extra Vierge) olijfolie
· Zout en peper

Zo maak je Italiaanse salade met bloemkoolrijst:

1. Verhit allereerst wat olijfolie in een koekenpan. Bak hier 6 à 7 minuten de rijst in, waarbij je af en toe roert. Schep de rijst daarna op een schaal en laat het minimaal 10 minuten afkoelen.
2. Rooster nu in een verhitte koekenpan de pijnboompitten. Houd de pan in beweging en zorg dat de pijnboompitjes goudbruin zijn.
3. Snijd of scheur daarna de mozzarella in stukjes en halveer de cherrytomaten. Meng dit in een mooie schaal samen met de geroosterde pijnboompitten en een scheutje olijfolie.
4. Voeg vervolgens de rijst toe en roer alles door elkaar.
5. Schep tot slot de rucola door de salade en breng het wat op smaak met peper en zout.

4. Italiaanse salade met tortellini en tonijn (2 personen)

Als je even geen tijd of zin hebt om te koken, dan is deze Italiaanse salade met tortellini van LekkerEnSimpel perfect voor jou! Binnen no time staat er een gezonde salade met pasta en tonijn op tafel.

Deze ingrediënten heb je nodig

· 150 gram tortellini
· 1 klein blikje tonijn
· 2 tomaten
· Halve komkommer
· Halve rode ui
· 1 eetlepel mayonaise
· 1 theelepel basilicum
· Peper en zout

Zo maak je Italiaanse salade met tortellini:

1. Kook allereerst de pasta volgens de bereidingswijze. Snijd ondertussen de komkommer, tomaten en ui in kleine stukjes.
2. Gooi de komkommer, tomaten en ui in een grote kom samen met de mayonaise, tonijn, basilicum en een snufje zout en peper.
3. Voeg daar de gekookte pasta aan toe en meng alles door elkaar.
4. Laat het geheel tot slot even afkoelen in de koelkast. Enjoy!

5. Italiaanse salade met gegrilde kip en orzo (2 personen)

Als laatste een lekkere Italiaanse salade voor de liefhebbers van kip. Een lekkere salade van 15gram met orzo en gegrilde kip, die na zo'n kwartier op tafel staat. Yum!

Deze ingrediënten heb je nodig

· 125 gram orzo
· 50 gram rucola
· 2 kipfilet
· 1 theelepel Italiaanse kruiden
· 250 gram cherrytomaten
· 40 gram zwarte olijven
· Halve citroen
· 1 eetlepel olijfolie
· 2 eetlepels olijfolie Extra Vierge

Zo maak je Italiaanse salade met gegrilde kip en orzo:

1. Als eerste breng je water aan de kook. Voeg hier de orzo en een snufje zout aan toe en kook het beetgaar in ongeveer 8 minuten.
2. Was ondertussen de rucola en snijd de kipfilets in reepjes. Verhit vervolgens wat olijfolie in een pan en voeg de kipreepjes en Italiaanse kruiden toe. Roerbak de kip zo’n 6 minuten op medium vuur.
3. Snijd nu de cherrytomaten en olijven door de helft. Meng vervolgens voor de dressing de Extra Vierge olijfolie, citroensap, peper en zout met elkaar.
4. Voeg tot slot de orzo, cherrytomaatjes, olijven in de pan met de kip. Roer hier de dressing doorheen en maak het af met de rucola. Eet smakelijk!