5x stamppot (maar dan in een nieuw jasje)
“Wat eten jullie vanavond?” “Stamppot!” Zuurkool, boerenkool, hutspot en andijvie kennen we allemaal wel. Maar wat nou als we deze stampotten een keer in een ander jasje stoppen? Wat dacht je van Zuurkooltaart! Of dat wel stamppot is? Ja, zeker!
1. Zuurkooltaart (3 - 4 personen)
Ken jij deze taart al? Een echte winterse Zuurkooltaart met rookworst en crème fraîche!
Wat heb je nodig?
- taartvorm
Bodem:
- 1 pak korstdeeg velletjes
Zuurkool:
- 500 gram zuurkool
- 100 gram spekjes
- 1 eetlepel boter
- 4 takjes tijm
- 1 rookworst
Vulling:
- 4 eieren
- 200 ml crème fraîche
- 1 eetlepel mosterd
- zout en peper
Saus:
- 200 ml crème fraîche
- 1 eetlepel grove mosterd
- zout en peper
Decoratie:
- 1 eetlepel paneermeel
- 150 gram geraspte oude kaas
Bereiding
- In een pan smelt je 1 eetlepel boter en hierin bak je 100 gram spekjes aan. De 500 gram zuurkool en 4 takjes tijm voeg je hieraan toe. De rookworst kook je mee met de zuurkool en dit stoof je voor 15 minuten op een zacht vuurtje. Gebruik een pan zonder deksel. Vervolgens haal je de rookworst eruit en deze laat je even afkoelen. Snij deze daarna in plakjes.
- Voor de bodem leg je 8 plakjes korstdeeg op elkaar. Deze rol je uit tot er een grote plak ontstaat. Vervolgens bekleed je de taartvorm met dit deeg. Snij de overtollige restjes deeg weg. Duw met je vingers tegen het deeg voor een mooi randje.
- Voor de vulling klop je 4 eieren en die meng je met 200 ml crème fraîche, 1 eetlepel mosterd. Dit alles breng je op smaak met zout en peper. Klaar is je vulling!
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe daarna het paneermeel op de bodem van de taart en leg hier de zuurkool een beetje luchtig op. Hiermee bedoelen we dat je het niet moet aandrukken. Giet hier de vulling op en zorg dat die een beetje tussen de zuurkool komt. De plakjes rookworst leg je op de zuurkool (dakpansgewijs). Strooi er vervolgens wat kaas overheen. De taart is klaar om gebakken te worden en dit doe je voor ongeveer 30 à 40 minuten op 200 graden. Laat de taart 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt.
- Voor het sausje doe je 1 eetlepel grove mosterd mengen met 200 ml crème fraîche. Dit breng je op smaak door zout en peper toe te voegen. Het sausje is klaar en deze serveer je naast de zuurkooltaart!
2. Zuurkoolschotel met banaan (4 personen)
Veel mensen kennen misschien de zuurkoolschotel met ananas, maar er is nog een variant. Nu maken we hem met banaan. Deze is om te smullen!
Wat heb je nodig?
- Ovenschaal
- Aluminimumfolie
- 1 kilogram aardappel (geschild en gesneden)
- 500 gram zuurkool
- 2 eetlepels honing
- 200 gram gerookte spekreepjes
- 2 uien (ringen)
- 500 gram gehakt (rund of half-om-half)
- 25 gram boter
- 150 milliliter melk
- Nootmuskaat
- 2 bananen (stukjes)
- Paneermeel
Tip: Je kunt ook beschuitkruimels gebruiken in plaats van paneermeel
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 graden. De geschilde en gesneden aardappels kook je in 15-20 minuten gaar. Kook daarna de zuurkool voor 10 minuten. Giet de zuurkool af en meng de 2 eetlepels honing erdoor.
- Bak de spekreepjes iets uit in een droge, hete koekenpan. Schep ze uit de pan en bewaar ze apart. Bak de uienringen in de pan en schep ze ook daarna eruit. Nu kan het gehakt gebakken worden in dezelfde pan.
- Giet na het koken de aardappels af. Deze stamp met boter, melk, nootmuskaat, zout en peper tot een puree. Maak laagjes van de ingrediënten in de ovenschaal: begin met een laagje zuurkool en daarop leg je plakjes banaan, aardappelpuree, gehakt en ui. Eindig met een laagje aardappelpuree. Verdeel over deze laag de spekjes en bestrooi wat paneermeel erover. De schotel is nu klaar om in de oven te gaan.
- Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie en zet hem voor ongeveer 15 minuten in het midden van de oven. Verwijder het folie en bak de schotel nog ongeveer 10 minuten verder.
3. Boerenkoolstamppot met zoete aardappel (2 personen)
We kennen allemaal wel de boerenkoolstamppot, maar vast niet die met zoete aardappel. Net even iets anders.
Wat heb je nodig?
- 400 gram zoete aardappels
- 1 paprika
- 75 gram chorizo
- 1 kleine ui
- 200 gram gesneden boerenkool
- 0,5 theelepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel olijfolie
- 100 gram geitenkaas (eventueel als topping)
- 1 eetlepel mosterd
Bereiding
- Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Doe de aardappels in een pan met water en kook ze voor 15 tot 20 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
- Snijd de paprika en chorizo in kleine stukjes en snipper de ui.
- Bak de chorizo, paprika en ui in een pan zonder olie. Zorg ervoor dat ze glazig worden.
- Voeg vervolgens de boerenkool en azijn aan het geheel toe. Bak daarna de boerenkool totdat deze geslonken is.
- Giet de aardappels af en stamp ze met een scheutje melk of boter tot een puree.
- Voor de topping kun je geitenkaas over de stamppot brokkelen. Als je hier nou niet zo van houdt, dan gebruik je eventueel alleen de mosterd.
4. Rösti hutspot (2-3 personen)
Een snelle maaltijd die je zo op tafel hebt staan: de rösti hutspot.
Wat heb je nodig?
- 500 gram diepvries rösti
- 500 gram hutspot groenten
- 2 theelepels peterselie
- 100 gram ham
- 50 gram geraspte oude kaas
- 2 eieren
- Snufje zout en peper
Bereiding
- Giet een scheutje olie in een grote hapjespan en voeg de rösti en hutspot groenten hieraan toe. Bak deze voor ongeveer 12-14 minuten, totdat zowel de groenten als de rösti zacht zijn.
- Snijd vervolgens de ham in stukjes. Voeg deze na 12-14 minuten toe aan de peterselie, ham, snufje zout en peper en geraspte kaas toe.
- Meng alles goed door elkaar en maak een kuiltje in het midden. Boven het kuiltje breek je een ei en deze laat je even stollen.
- Meng vervolgens het ei door de rest van de rösti. Klaar is je hutspot!
5. Andijviestamppot met kip (2 personen)
Dit keer geen andijviestamppot met spekjes of een gehaktbal. Deze keer een variant met kip, pesto en Parmezaanse kaas. Het is het proberen waard!
Wat heb je nodig?
- 600 gram kruimige aardappels
- 150 gram (gesneden) andijvie
- 200 gram kipshoarma (kippendijfilet met 2 theelepels shoarma kruiden)
- 2 eetlepels pesto
- 25 gram Parmezaanse kaas
- Melk
- 25 gram boter
- Zout en peper
Bereiding
- Schil de aardappels en kook ze voor ongeveer 15-20 minuten in een grote pan met water. Ondertussen bak je in de koekenpan de kipshoarma voor ongeveer 5 a 6 minuten totdat de shoarma gaar is.
- Als de aardappels zacht zijn en giet je het water af. Nu is het tijd om de aardappels te stampen en dit doe je met een scheut melk, boter en een snufje zout en peper. De puree is klaar.
- Vervolgens voeg je de andijvie, pesto en geraspte Parmezaanse kaas toe en meng je alles goed door elkaar.
- Serveer de andijviestamppot met de kipshoarma. Eet smakelijk!