Zenuwachtig? Zo houd je de zenuwen het beste in bedwang

Lifestyle door Maj

Je herkent het vast wel: er komt een spannende pitch aan op je werk of er staat een belangrijk gesprek op de planning. De kunst is om rustig te blijven, maar we snappen het. Makkelijker gezegd dan gedaan! Wij geven je een aantal tips mee om de zenuwen in bedwang te houden.

1. Ademhalingsoefeningen

Deze moet zeker op nummer één: let op je ademhaling. Voor en na het spannende moment is het belangrijk om rustig te blijven en zeker niet te snel te praten. Anders kom je gehaast en onrustig over. Neem desnoods even pauze en drink een slokje water om jezelf te herpakken. Het kan heel fijn werken om voordat je bijvoorbeeld moet presenteren ademhalingsoefeningen te doen. Adem in door je neus, houd een paar tellen vast en adem uit door je mond. Herhaal dit een aantal keren, sluit je ogen en leg je hand op je buik. Dit werkt kalmerend en ontspannend.

2. Wandelen en frisse lucht

Bewegen kan nooit kwaad en werkt heel bevrijdend. Plan een flinke sportsessie in of ga een rondje wandelen voor dat belangrijke gesprek, zodat je alle gedachten even kunt verzetten en minder angst ervaart. Ga ook zeker even naar buiten, want frisse lucht en daglicht zijn heel goed voor je concentratie.

3. Goede voorbereiding

Zorg al-tijd voor een goede voorbereiding als je ergens zenuwachtig voor bent. Dit werkt het beste om jezelf weer te kunnen herpakken mocht je het kwijt zijn. Ook geeft het een rustig gevoel, want je weet waar je over praat. Op de dag zelf hoef je niet eindeloos nog alles door te nemen, het kan soms nog beter werken om een uurtje van te voren te ontspannen. Zo ga je rustig het moment in zonder alle woorden door je hoofd te herhalen.

4. Ruim de tijd inplannen

Moet je op locatie komen? Plan altijd ruim de tijd in als je ergens zenuwachtig voor bent. Ga alvast optijd naar de locatie, zodat je nog even kunt acclimatiseren. Als je heel gehaast binnenkomt en meteen het gesprek in moet, ben je helemaal van de leg en heb je geen tijd om te landen op de nieuwe locatie. Je kunt beter een uur van te voren aanwezig zijn, zodat je nog even rustig naar het toilet kan en tot rust kan komen.

5. Goede nachtrust

Zorg altijd voor een goede nachtrust. Hierdoor heb je meer energie en kun je helder nadenken. Ga niet tot laat door met piekeren, maar geef jezelf de dag van te voren de tijd tot bijvoorbeeld het avondeten en ga daarna ontspannen. Verzet blokkerende gedachten en een negatieve mindset. Denk positief: je gaat er voor de volle honderd procent voor en morgenavond zit je rond dezelfde tijd er met een voldaan gevoel bij. Wat is het ergste dat er mis kan gaan? Je herpakt jezelf weer en desnoods zeg je eerlijk dat je een beetje zenuwachtig bent. You're gonna rock this!