Met deze tips verklein je de kans op een auto-ongeluk

Lifestyle door Rochèll

Het is de angst van iedere bestuurder: betrokken raken bij een auto-ongeluk. Als bestuurder van een auto neem je deel aan het verkeer, dus een auto-ongeluk helemaal voorkomen is onmogelijk. Reden genoeg voor het afsluiten van een autoverzekering, dus. Maar gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om de kans op een auto-ongeluk te verkleinen. Wij geven je een aantal tips.

Tips om een auto-ongeluk te voorkomen

1. Niet rijden onder invloed

Onze eerste tip klinkt als een inkoppertje, maar toch gebeuren er nog te vaak ongelukken door rijden onder invloed. Ben jij de Bob? Laat je dan dus echt niet verleiden door dat ene glas met alcohol. En als je twijfelt of je na je genuttigde drankjes nog mag rijden, dan is het antwoord waarschijnlijk 'nee'. Wees dus verstandig en laat alcohol links liggen wanneer je achter het stuur stapt.

2. Houd voldoende afstand

Het is belangrijk om in het verkeer voldoende afstand te houden van de auto's voor je. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg ruimte hebt om te remmen, mocht dat onverwachts nodig zijn. Een handig trucje waardoor je weet hoeveel afstand je moet houden op de snelweg: deel de snelheid waarmee je rijdt door twee. Rijd je 100 kilometer per uur? Houd dan in ieder geval 50 meter afstand van de auto voor je.

3. Wissel niet teveel van rijstrook

Probeer zo min mogelijk van rijsstrook te wisselen wanneer je op de snelweg rijdt. Wissel je wel van rijsstrook, gebruik dan je spiegels om het verkeer achter je en naast je in de gaten te houden.

Een auto-ongeluk hoeft niet altijd jouw fout te zijn. De kans op een ongeluk blijft altijd aanwezig, dus daarom is een goede autoverzekering absoluut geen overbodige luxe. Om er zeker van te zijn dat je de juiste verzekering hebt, kun je natuurlijk altijd je autoverzekering vergelijken.

4. Sla de onderhoudsbeurt niet over

Zo nu en dan moet je auto een onderhoudsbeurt krijgen. Het is misschien vervelend dat je je auto een ochtend of middag moet missen, maar zorg ervoor dat je de onderhoudsbeurt niet uitstelt. Na controle weet je zeker dat je zonder mankementen de weg op kunt en wordt de kans op een auto-ongeluk ook kleiner.

5. Laat je telefoon met rust

*Ping*, even snel checken van wie dat berichtje is. Herkenbaar? Hoewel je weet dat het gevaarlijk is om je telefoon te gebruiken terwijl je achter het stuur zit, blijft het verleidelijk om 'toch even snel' je telefoon erbij te pakken. Doe dit niet. Zet je telefoon op vliegtuigstand of activeer 'niet storen'. Zodra je op bestemming bent, kun je je telefoon weer gebruiken. En zeg nou eens eerlijk: even niet online zijn moet ook kunnen, toch?

6. Eet en drink genoeg

Je hebt eten en drinken nodig om alert te blijven achter het stuur. Stap niet met een lege maag achter het stuur, maar zorg ervoor dat je voorafgaand aan je reis genoeg eet en drinkt. Leg voor de zekerheid ook een kleine snack in de auto, voor als je onderweg flauw wordt. Probeer eten en drinken terwijl je rijdt daarentegen wel zoveel mogelijk te vermijden, zodat je met beide handen het stuur vast kunt houden.

7. Kijk niet teveel achterom

Het verkeer checken is goed, maar kijk niet teveel achterom. Als je je volledige lichaam draait om achterom te kunnen kijken, focus je je niet genoeg meer op wat er voor je gebeurt. Check je spiegels en je dode hoek goed, maar blijf dus ook zeker alert op de weg voor je.