Slechte adem door een witte tong? Zo los je het op!
Je verzorgt je gebit en je mond zoals het hoort, maar ondanks je goede zorgen stink je toch uit je mond. Witte of gelige aanslag op de achterkant van je tong is een veel voorkomende oorzaak van een slechte adem. Terwijl je je tanden en je tandvlees nauwkeurig verzorgt, wordt de ruwe achterkant van de tong nogal eens over het hoofd gezien.
Op en in het ruwe oppervlakte van de tong kan zich gemakkelijk een laag aanslag afzetten, die te vergelijken is met tandplak. De schadelijke mondbacteriën die er deel van uitmaken scheiden zwavelachtige gassen uit, wat de stinkende adem verklaart.
Hoe meer bacteriën, hoe meer stank ze veroorzaken. Uiteindelijk wordt de witte aanslag steeds dikker en krijg je ook een vieze smaak in je mond. De groeiende hoeveelheid schadelijke bacteriën verstoort ook nog eens het evenwicht in de mondflora. Dat is nadelig, want dit evenwicht is belangrijk om je gebit te beschermen en de zachte weefsels in je mond gezond te houden.
En dan nu het goede nieuws: een witte tong is eenvoudig te verhelpen. Met de volgende tips kun je snel van de witte aanslag op je tong afkomen:
1. Goede dagelijkse mondhygiëne en milde producten
Besteed de nodige aandacht aan je mondhygiëne en gebruik daarvoor producten zonder schadelijke ingrediënten. Dat lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel tandpasta’s en mondwater bevatten bestanddelen die het evenwicht van de mondflora verstoren, de mondslijmvliezen irriteren of uitdrogen en de mondholte verzuren. Denk daarbij aan stoffen als alcohol, triclosan, waterstofperoxide, SLS (sodium lauryl sulfaat) en kleur- en smaakstoffen.
Twee keer per dag je tanden poetsen is echt noodzakelijk om tandplak te verwijderen van je gebit en vooral van de grens tussen je tanden en je tandvlees. Daarnaast moet je dagelijks ook de plekjes tussen je tanden reinigen met flosdraad, tandenstoker of tandenragers.
2. Reinig je tong
Net als het poetsen van je tanden zou het bij de dagelijkse mondhygiëne moeten horen om dagelijks je tong te reinigen. Op en in het ruwe weefsel van de tong blijven bacteriën nu eenmaal gemakkelijk hangen. Samen met voedselresten en speeksel vormen zij de vieze witte aanslag waar je adem van gaat stinken.
Je tong poetsen doe je niet met je tandenborstel, waarvan de borstelharen veel te grof en te hard zijn. Ook kun je er niet goed mee achterop je tong komen zonder te kokhalzen omdat de kop van een tandenborstel te hoog is.
Maak je tong iedere dag schoon, maar wel met een tongschraper of een speciale tong-borstel. Nog beter is een tongreiniger die een combinatie vormt van tongschraper en tongborstel, zoals de effectieve tongreiniger van JuliBrite. Hiermee kun je je tong eerst borstelen met speciale zachte en fijne borstelhaartjes.
De bijbehorende JuliBrite Tongue Gel bestrijdt door middel van zinklactaat de schadelijke bacteriën die diep tussen de papillen verstopt zitten. Uiteraard is dit product mondvriendelijk, wat wil zeggen dat het het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteunt. Je laat de gel even inwerken, waarna je met de tongschraper-kant de witte aanslag van je tong veegt.
Een andere mogelijkheid is de RyttPro Schone Tong Kit. Deze bevat een effectieve tongreiniger die schraper en tongborstel in één is. Toegevoegd is RyttPro Gum & Tongue Foam, die de bacteriën tot diep in de tongpapillen bestrijdt. De effectieve reinigende werking van de foam is gebaseerd op de combinatie van natriumchloriet (gestabiliseerde chloordioxide), cetylpyridinium chloride (CPC) en zinkacetaat. Samen bestrijden ze de schadelijke bacteriën zonder het natuurlijke evenwicht van de mondflora te verstoren.
Na het reinigen van je tong poets je je tanden, flos of rager je de interdentale ruimten en spoel je je mond met een goed mondwater. Het mondwater van RyttPro is een veilige keuze.
Voor een nog intensievere reiniging kun je hierna nog een paar druppels Bergenfeld Tongue Serum achterop je tong sprenkelen. Ook dit serum bevat een veilige en mondvriendelijk formule. De schadelijke bacteriën en hun stinkende gassen worden er door geneutraliseerd, maar de nuttige microben blijven gespaard. Daarmee wordt het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteund. Als je dit doet voor het slapen gaan kun je optimaal van het diep reinigende effect profiteren.
3. Een gezonde levensstijl
Slechte gewoonten als roken, te veel alcohol en ongezond eten tasten het natuurlijke evenwicht van de mondflora aan. Hierdoor neemt het gehalte aan schadelijke bacteriën in je mondholte toe, en daarmee de witte aanslag op de tong. In de praktijk worden slechte gewoonten gecombineerd, wat zorgt voor een stapeleffect. Vaak is er ook nog sprake van stress, alweer een factor die een witte tong bevordert.
Gezond eten, voldoende beweging maar ook voldoende rust en slaap zijn niet alleen belangrijk voor je algemene gezondheid, maar ook voor je mondgezondheid.
4. Droge mondklachten aanpakken
Er zijn tal van oorzaken mogelijk voor een tekort aan speeksel, waaronder medicatie, ziekten en stress. Omdat speeksel de natuurlijke bescherming vormt voor je gebit en meehelpt om de mondflora in evenwicht te houden, maakt een tekort eraan de kans op een witte tong groter.
De oorzaak van droge mondklachten kan niet altijd worden weggenomen. Wel is het belangrijk om geen mondzorg-producten te gebruiken die de mondslijmvliezen nog verder uitdrogen en verzuren.
Kies voor bovengenoemde RyttPro en JuliBrite tandpasta en mondwater.
Tussendoor en onderweg kun je zo nu en dan Moist-R Verfrissende Tong spray gebruiken. De spray stimuleert de speekselproductie en hydrateert de mondslijmvliezen, uiteraard op een mondvriendelijke manier die het evenwicht van de mondflora bevordert.
5. Verzorg je neusholte bij verkoudheid, griep of allergie
Een teveel aan neusslijm bij verkoudheid of allergie wordt afgevoerd naar de keelholte. Dit is een natuurlijke reactie, die de post-nasale drip wordt genoemd. Maar juist bij geïrriteerde neusslijmvliezen en infecties bevat het afgevoerde neusslijm veel bacteriën, die ook op de tong terecht terecht komen.
Daarom is het goed om, als je verkouden, grieperig of allergisch bent, je dagelijkse mondhygiëne uit te breiden naar je neusholte. Met TonsilFresh Nasal Sinus drops kun je ervoor zorgen dat er via het afgevoerde neusslijm niet nog meer bacteriën op je tong belanden.
6. Blijf je tong verzorgen
Als je met bovenstaande tips je tong schoon en je adem weer fris hebt, hou de schadelijke bacteriën op je tong dan onder controle. Dat doe je door je tong dagelijks te borstelen en te schrapen met de RyttPro of de JuliBrite Tongreiniger. Zo blijft je adem fris en verklein je de kans op tandvleesontstekingen en cariës (gaatjes). Bovendien heeft een schone tong zelfs een gunstig effect op je algehele gezondheid.
Naar de huisarts
In de verreweg de meeste gevallen wordt een witte aanslag op de tong veroorzaakt door een teveel aan schadelijke bacteriën, die vanwege hun stofwisseling verantwoordelijk zijn voor een slechte adem. Met bovenstaande tips moet je binnen een paar weken van je witte tong af zijn.
Is dat niet het geval? Ga dan naar de huisarts. Misschien heb je last van een orale schimmelinfectie (Candida albicans), die de tong ook wit kleurt. Daarnaast kan een witte tong een signaal zijn dat je afweer niet in orde is of er sprake is van een andere aandoening.