Opruimen van de kerstboom: wanneer doe je dat?

Wonen door Maj

Na alle gezellige feestdagen en het sfeervol maken van je huis met lichtjes en de kerstboom, is het toch echt tijd om afscheid te nemen van de decembermaand. De boom kan weer worden afgetuigd en alle kerstballen kunnen weer in de dozen. Maar wanneer begin je eigenlijk met het opruimen van de kerstboom? Wij zochten het voor je uit.

Kerstboom optuigen

Vanaf de 13e eeuw lees je al over een groene boom vol kaarsen, die ze gebruikte tijdens de winterviering. Maar het was toch echt prins Albert van Engeland, die de kerstboom heeft geïntroduceerd aan de burgers in 1841. Hij tuigde een sparrenboom op, geïnspireerd op de Duitse traditie waarbij de Duitsers dennentakken in huis brachten tijdens de zonnestilstand. Sindsdien zetten ook de gewone burgers een kerstboom op, hoe gezellig! De kerk daarentegen heeft lange tijd afstand gedaan van de kerstboom, er zit dus ook geen christelijke gedachte achter de boom. Tegenwoordig hebben we puur een kerstboom voor de gezelligheid! Oh christmas tree, oh christmas tree...

Kerstboom aftuigen

Nu waar het om gaat: de kerstboom opruimen, wanneer doe je dat? De kerstperiode is tot en met Driekoningen, 6 januari. Uiterlijk dan moet de kerstboom 'officieel' opgeruimd worden, want na die tijd zal het ongeluk brengen.

Soms kan het een hele klus zijn om de kerstboom af te tuigen. Ten eerste verdwijnt in één klap alle gezelligheid uit huis en het kost ook nog eens best veel werk. Tip: ruim alles netjes en geordend op. Ook al heb je er niet direct zin in en gooi je het liefst alles in de doos... volgend jaar ben je jezelf dankbaar!

Lifehack: bind de lichtjes om een opgerold tijdschrift heen, zo blijven ze netjes en raken ze niet door de war. Je gaat met deze tip volgend jaar heel blij zijn!

Milieuvriendelijk te werk gaan

Heb je een echte kerstboom? Probeer dan ook aan het milieu te denken. Een boom met kluit kun je bijvoorbeeld opnieuw planten in je tuin of bij iemand die kerstbomen kweekt. Heb je een boom zonder kluit? Dan kun je hem laten opgalen door de gemeente. Als je volgend jaar deze moeite wil besparen, kun je ook een neppe boom nemen. Hier doe je eindeloos lang mee, dus beter voor het milieu dan elke keer weggooien. Plus ze komen meestal na de kerstperiode in de sale, dus houd het nu goed in de gaten!

Voel je leegte in huis na alle gezellige feestdagen? Met deze tips blijft het ook na de feestdagen gezellig in huis.