Rommelige kabels wegwerken doe je zo

Life Hacks door Sanne Michelle

Herkenbaar? Je huis is tiptop schoon en opgeruimd, maar je hebt last van een wirwar aan rommelige kabels in je woonkamer. Dit zorgt ervoor dat de hele kamer rommelig oogt. Je hebt bijna de neiging om de kabels gewoon uit het stopcontact en de stekkerdoos te trekken en ze in de kast te stoppen, maar met deze creatieve tips hoeft dat niet meer.

#Tip 1: Via de plinten

Verwijder je plinten en maak er een gleuf in voor ruimte om de kabels achter de plint te leggen. Zorg ervoor dat er genoeg ruimte is en je de plint niet onnodig beschadigt. Na het maken van de opening aan de achterkant van de plint kun je ze terugzetten. Mocht je zelf nou niet zo handig zijn, dan kun je het best iemand anders vragen.

#Tip 2: Mand voor modem en router

Bijna iedereen heeft Wi-Fi in huis. Daar komt ook een modem en router bij kijken, maar waar plaats je die? Vaak wordt geadviseerd om deze minimaal op een meter hoogte te plaatsen en dit kan door de bedrading rommelig ogen. Om dit zoveel mogelijk weg te werken kun je ervoor kiezen om een mooie gevlochten mand te kopen of maken. Zorg wel dat er ook een deksel op zit en dat er aan de achterkant een opening is om de kabel door te trekken.

#Tip 3: Kabelgoten

Deze manier van wegwerken wordt in nieuwe en verbouwde huizen vaak al toegepast. Je kunt deze kunststof goten vinden bij de bouwmarkt in verschillende maten en kleuren. Zorg ervoor dat je de juiste maat koopt om te voorkomen dat de kabels er niet in passen! Je legt de goot aan vanaf het stopcontact naar de achterkant van je tv-meubel.

Mocht het stopcontact nou iets hoger zitten dan normaal, dan kun je er ook voor kiezen om er iets creatiefs van te maken. Met muurstickers of een stukje schilderwerk heb je niet alleen een creatieve oplossing, maar ook een artistieke!

#Tip 4: Infrezen

Een andere manier van het (volledig!) wegwerken van kabels is door ze in te frezen met de speciale freesmachine. Je maakt een gleuf in de muur, waar je de snoeren vervolgens in stopt. Voor deze oplossing komt er wel iets meer bij kijken. De muur moet achteraf namelijk gerepareerd worden en vervolgens ook gladgestreken. Daarnaast is dit klusje meer iets voor een professional. Ga dus niet zomaar zelf aan de slag!

#Tip 5: Koop een dicht tv-meubel

Om de kabels rondom je tv weg te werken kun je ervoor kiezen om een tv-meubel aan te schaffen met deurtjes. Door de bedrading achter het deurtje te verstoppen, liggen ze niet meer in het zicht. Bij de meeste meubels zit een rond gat aan de achterkant om de snoeren doorheen te trekken. Door te zorgen dat je de kabels zoveel mogelijk naar binnen trekt in het meubel, voorkom je ook rommelige kabels naast en achter je tv.

#Tip 6: Breien of kralen

Mocht je de kabels nou niet per se weg kunnen werken door bovenstaande tips maar wil je ze wel mooier maken? Maak dan bijvoorbeeld een mooi omhulsel in de lengte van de kabel die jij wilt ‘verbergen’. Dit kun je doen door te breien of kralen te rijgen om de kabel heen. Ook handig bij kleine kinderen.

#Tip 7: Verlengsnoer aan de muur bevestigen

Mocht je een tv-meubel hebben met hoge poten, dan kun je de kabels vaak zien liggen op de grond. Om ze bij elkaar te houden kun je ze aan elkaar vastmaken met speciale kabel tie’s of tie rips. Je kunt ook kiezen om een verlengsnoer aan te schaffen die je kunt bevestigen aan de muur, zodat de kabels niet op de grond liggen.

#Tip 8: Kabels wegwerken met buizen en slangen

Je kunt ook buizen of slangen gebruiken om de kabels minder rommelig te laten ogen. Zo houd je ze allemaal bij elkaar. De buizen worden in de lengte doorgezaagd en kunnen gekocht worden bij de bouwmarkt.

#Tip 9: Draadloze apparaten

Dit is misschien nog wel de makkelijkste oplossing. Natuurlijk kun je nooit helemaal draadloze apparaten aanschaffen en houd je altijd een paar kabels over. Toch kan het ervoor zorgen dat je kamer veel minder rommelig oogt. Zorg ook dat je voor sommige apparaten genoeg batterijen in huis hebt of dat ze opgeladen zijn!