Deze tips zorgen voor een boost in je zelfvertrouwen

Lifestyle door Maj

Een gebrek aan zelfvertrouwen is een veelvoorkomend probleem, wat natuurlijk erg vervelend is als dit je tegenhoudt om bepaalde dingen uit te proberen. Maar wat kun je nou zelf doen om meer vertrouwen in jezelf te krijgen? Wij geven je een aantal tips die je wellicht op weg kunnen helpen!

1. Gedachten ombuigen naar iets positiefs

Helpende gedachten werken beter dan blokkerende gedachten. Probeer deze blokkades in je hoofd om te zetten in iets positiefs, zoals 'ik kan het en ik geloof in mijn eigen krachten.' Oefen om van niet helpende gedachten juist helpende gedachten te maken, zodat je jezelf stimuleert in plaats van tegenhoudt. Deze mindset boeken kunnen daarbij helpen! Je leest hier inspirerende verhalen over hoe je jouw mindset kan veranderen en je extra gemotiveerd wordt.

2. Ga nieuwe uitdagingen aan

Als je bang ben dat je iets niet kunt, maar het wel graag wilt moet je het juist doen. Stel jezelf dan positief in en just go with the flow. Je ziet wel hoe iets op je pad komt en heb je toch een tegenslag? Dan leer je hier weer van voor de volgende keer. Niemand is perfect en wanneer je steeds vaker ervaart dat je iets gewoon kan en niet altijd te veel moet nadenken, gaat je zelfvertrouwen groeien. Dus altijd iets proberen wat je graagt wilt om over je angsten heen te komen, alleen zo groei je als persoon.

3. Zet je kwaliteiten op een rij

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, heb je zelf vaak het idee dat je weinig kunt. Natuurlijk is dat niet waar, want iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Zet eens voor jezelf op een rij wat al je kwaliteiten en behaalde successen zijn. Zo zie je dat je echt wel trots op jezelf mag zijn en niet te streng moet zijn.

4. Accepteer jezelf zoals je bent

Ga uit van jezelf en niet van anderen. Tuurlijk kan het zijn dat iemand anders beter in iets is dan jij, maar iedereen is ook anders. Jij hebt weer andere kwaliteiten. Mindfulness is een fijn hulpmiddel om jezelf te accepteren zoals je bent, probeer hier eens elke dag een paar minuten mee aan de slag te gaan.

5. Schrijf van je af

Schrijf bijvoorbeeld ontvangen complimenten op en situaties waarin je trots op jezelf bent. Zit je er even doorheen? Lees dit dan terug en je zult zien dat het als een opluchting voelt. Be proud of yourself!