Vogels bijvoeren in de winter: de do's en don'ts

Hobby door Zora

Wanneer de temperaturen lager zijn, hebben vogels meer moeite met het vinden van voedsel. Maar ze stoppen niet met zoeken naar vogelvoer. Als wij ze voeren, helpen wij de vogels de winter door te komen en hun sterftecijfer te verlagen. Wij vertellen je de do's en dont's wat betreft het voeren van vogels in de winter.

Do's

Vogels observeren

Het beste wat je kan doen is de vogels observeren om erachter te komen met wat voor vogelsoorten je te maken hebt. Zodra je op de hoogte bent van welke vogels jij aan het voeren bent, kan jij het voedsel aanpassen op basis van hun behoeftes. Sommige vogels eten hun voedsel vanaf de grond, andere soorten treffen voer het liefst in de hoogte aan. Het eenvoudigste is om een zadenmix voor wilde vogels aan te schaffen omdat je op deze manier verschillende soorten vogels kan voeren.

Water geven

Vogels kunnen ook moeite hebben met het vinden van water. Vul daarom een ondiep bakje twee keer per dag met water. Voeg warm water toe wanneer het vorst.

Meerdere voederhuisjes neerzetten

Zet meerdere voederhuisjes neer op verschillende plekken zodat jij conflicten tussen verschillende vogelsoorten voorkomt. Installeer de voer- en drinkbakken in open ruimtes, beschut tegen de wind en buiten het bereik van katten. Tip! Verspreid ook wat zadenmix over de grond van jouw tuin.

Meer op Instagram

Dont's

Zomaar stoppen

Het is heel belangrijk dat jij de vogels met consistentie blijft voeren in de winter en dat jij niet zomaar stopt. Vogels worden heel snel afhankelijk van de voer die jij ze geeft en wanneer jij daarmee ophoudt, kunnen ze doodgaan. Voer ze het liefste twee ker per dag, op dezelfde plek en om dezelfde tijd.

Te veel voedsel geven

Als jouw voerautomaat geen reservetrechter heeft, kun je het beste niet meer voer toevoegen dan wat ze kunnen consumeren binnen 24 uur. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten dat niet elk voedsel geschikt is voor vogels. Het volgende voedsel moet jij vermijden:

  • Gezouten, gesuikerde of geroosterde noten
  • Droog brood
  • Rauwe rijst
  • Voedselresten, aangezien deze zout kunnen bevatten
  • Melk

Niet onderhouden

Maak jouw voederhuisje of -silo regelmatig schoon, vogelpoep kan namelijk ziektes overbrengen.