4x stamppotten die jij deze winter nog moet maken

Food door Kyra

Stamppot is hét Nederlandse gerecht. De bekendste zijn hutspot en andijviestamppot, maar stamppot gaat nog veel verder dan deze stamppotten. Wij hebben een lijstje voor jou om een stap verder te zetten dan het oppervlakte.

Ongehutste pot

Wil je graag bij de klassiekers blijven, maar ze toch een andere draai geven? Stamp de ingrediënten een keer niet. Je gebruikt dezelfde ingrediënten als bij hutspot, maar gebruikt geen stamper om het één geheel te maken. Ongehutste pot geeft je de mogelijkheid om het op verschillende manieren te serveren. Bak de aardappels en wortels in plaats van het koken. Ook is het mogelijk de aardappels van tevoren te stampen en deze er als mashed potatoes bij te doen. Dan leg je de wortels en uien er bij en heb je de mogelijkheid om zelf de stamppot te maken, of je eet het gewoon apart.

Meer op Instagram

Spruitjes stamppot

Stamppot komt in veel verschillende soorten. Elke groente is wel te verwerken in een stamppot. Heb je ooit wel eens stamppot geprobeerd gemaakt met spruitjes? Door stamppot met spruitjes te maken, lust zelfs de anti-spruitjes eter deze groente. Er is van alles toe te voegen aan deze stamppot. Van je klassieker met spekjes tot een vegan recept met tofu. Ook fruit is geen verkeerde toevoeging. Doe er eens een appel doorheen. Appels geven je stamppot een frisse, zoete touch die het gerecht nét een beetje lekkerder maakt.

Aziatische stamppot

Gebruik paksoi in de stamppot! Paksoi is familie van de Chinese kool en geeft je maaltijd een goede bite. Laat het Nederlandse weg en verwelkom de Aziatische invloeden. Gooi er sojasaus doorheen voor een extra smaak, taugé en gebakken uitjes voor nog meer crunch en vervang de spekjes met tempeh. Net zoals bij tofu, is tempeh gemaakt van sojabonen. Tofu wordt gemaakt van sojamelk, terwijl bij tempeh een fermenteerproces komt kijken. Tempeh is lekker en ook nog eens supergezond! Deze fusie is even wat anders dan standaard, maar is net zo lekker.

Lente stamppot

Wil je de lente alvast omarmen? Maak dan deze lente stamppot en hoor de vogeltjes fluiten. Elke soort lente groenten valt te gebruiken, maar prei is in dit geval de lekkerste voor bij de stamppot. Voeg er wat pijnboompitjes aan toe en snij een zongedroogd tomaatje in stukjes. Met deze ingrediënten maak je een mooie mix tussen de winter en de zomer. Voor een zomers stamppot gebruik je juist weer een zomerse groente en vervang je de prei door de gekozen groente.

Lees ook: 5x stamppot (maar dan in een nieuw jasje)