Maak je eigen heerlijke brood 

Food door Britt

Wij beginnen het liefst de dag met een verse boterham met avocado en tomaat of een lekker gebakken eitje. Van een vers brood van de bakker worden wij gelukkig, maar van een eigen gemaakt brood kan onze dag niet meer stuk. Lees hier simpele recepten om een lekker brood te maken.

Lees meer: Lekkerste bak recepten voor de regenachtige dagen 

Simpel, maar heerlijk brood

Dacht je dat alleen bakkers een heerlijk brood bakken? Dit simpele brood heb jij zonder problemen op tafel. Je hoeft niet te kneden en het hoeft ook niet een nacht te rusten. Ideaal!

Wat heb je nodig?

  • 350 gram tarwebloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1,5 theelepel zout
  • 360 ml warm water
  • Olijfolie

Voeg de bloem samen met het zout en de gist in een grote kom. Voeg hierbij het water toe en meng dit goed door. Bedek de kom met plasticfolie en laat het in een warme omgeving vier uur rusten. Denk hierbij aan boven op een kast in je woonkamer of in de keuken.

Besmeer je werkblad met een beetje olijfolie en leg hier het deeg op. Vouw het deeg twee keer en bedek het losjes met plasticfolie. Laat je deeg nu weer een half uur rusten. Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet in de oven (terwijl hij opwarmt) een gietijzeren, keramische of een emaille pan met een inhoud van 6-8 liter.

Na het half uur is het deeg goed gerust en de oven goed warm. Haal de hete pan uit de oven en leg hier voorzichtig het deeg in, met de naad naar boven. Schud de pan voorzichtig heen en weer zodat het deeg gelijk verspreid is over de bodem. Sluit de pan met een deksel en bak het brood 30 minuten in de oven. Verwijder de deksel en bak nog een 15 tot 30 minuten, totdat de buitenkant mooi bruin is.

Laat het brood afkoelen en genieten maar!

Zelfgemaakte bagels

Wie is er niet gek op een lekkere belegde bagel? Deze verse bagels zijn heerlijk en het proberen waard.

Wat heb je nodig voor 10 bagels?

  • 500 gram tarwebloem
  • 20 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
  • 2 eetlepels olie
  • 10 gram zout
  • 1 losgeklopt ei
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 losgeklopt eiwit
  • 2 eetlepels sesamzaad of maanzaad

Doe de bloem in een kom. Wrijf de verse gist met uw handen fijn boven de kom en meng het met de bloem, samen met het zout. Voeg al roerend de olie, het ei en 250-300 ml lauwwarm water toe. Als dit goed gemengd is en er is een samenhangend deeg ontstaat, dek je het af met plasticfolie en laat je het 15 minuten rusten.

Smeer wat olie op je werkblad en kneed het deeg hierop voor 10 minuten. Is het deeg soepel en elastisch? Vorm het deeg tot een bal en leg deze terug in de kom. Laat het deeg bedekt met plasticfolie op een warme plek voor één uur rijzen.

Is het deeg verdubbeld? Verdeel dan het deeg in tien gelijke balletjes. Laat de balletjes onder een met bloem bestoven doek vijf minuten rusten. Druk nu de balletjes iets platter en maak een gat in het midden. Leg de bagels op een met bloem bestoven werkvlak en ze 15 minuten rijzen.

Verwarm de oven voor op 225 °C. Breng in een lage pan water met de bakpoeder aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer 2-3 bagels tegelijk 1 minuut, keer ze halverwege. Haal de bagels uit het water, laat ze goed uitlekken en leg ze op een met bakplaat met bakpapier.

Bestrijk de bagels met eiwit en bestrooi ze met sesamzaad of maanzaad. Bak de bagels in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat ze op een rooster afkoelen. Beleg ze met zalm of avocado en smullen maar.

Bananenbrood

Naast een lekkere boterham en bagels zijn wij ook gek op bananenbrood. Nadat je dit recept hebt gemaakt weten wij zeker dat jij ook fan bent.

Wat heb je nodig?

  • 4 rijpe bananen
  • 3 eieren
  • 160 gram speltbloem of volkorenmeel
  • 80 gram amandelmeel
  • Snuf kaneel
  • ½ zakje bakpoeder
  • 3 dadels of 3 eetlepels honing

Terwijl de oven voorverwarmd op 180 graden, leg je de dadels vijf minuten in warm water. Zijn de dadels zacht? Verwijder de pit en snijd de dadels in kleine stukjes. Meng drie bananen met de eieren, kaneel en dadels in een keukenmachine en mix tot een glad beslag. Spatel hierdoor de speltbloem, amandelmeel en bakpoeder. Giet het in een cakevorm en leg een halveerde banaan op het beslag. Bak het bananenbrood ongeveer 50 minuten in de oven. Controleer met een prikker of je lekkere bananenbrood gaar is. Komt de prikker droog uit het brood? Dan is hij klaar. Heerlijk als tussendoortje of als ontbijt.