5x gezonde alternatieven om mee te bakken

Food door Zora

Houd je heel erg van bakken maar ben je opzoek naar gezondere of vegan alternatieven? Wij vertellen je wat de beste vervangers zijn voor ingrediënten zoals boter, siroop, zuivel, eieren en suiker.

1. Kokosnootolie als alternatief voor boter

Kokosnootolie is een gezond en vegan alternatief voor boter. Het geeft je baked goods een klein beetje een kokosnoot smaakje, maar het is nauwelijks te merken.

2. Appelmoes als alternatief voor siroop

Wanneer jij siroop nodig hebt voor jouw recept, kan jij appelmoes gebruiken als alternatief. Appelmoes is van nature zoet genoeg zonder dat het te veel naar appel smaakt. Plus, extra vezels!

3. Kokosmelk als alternatief voor zuivel

Amandelmelk is niet altijd het beste alternatief voor zuivel als het om bakken gaat. Vooral niet wanneer het recept vraagt om volle melk of room. Kokosmelk uit blik is wel een prima alternatief vanwege het vetgehalte. Wist je dat kokosroom, kokosslagroom en gecondenseerde kokosmelk ook bestaat? Dit zijn allemaal gezondere en vegan alternatieven.

4. Lijnzaad als alternatief voor eieren

Lijnzaad is perfect als ei-vervanger. Meng één eetlepel lijnzaad met drie eetlepels water en laat het vijf minuten staan tot het stolt. Meng het in het recept alsof het een gewoon ei is! Je kunt kiezen voor hele lijnzaadjes maar gemalen lijnzaad is wat zachter en zit vol met gezonde omega's en vezels.

5. Monnikfruit zoetstof als alternatief voor suiker

Wanneer jij kristalsuiker wil vermijden, is een natuurlijke zoetstof zoals monnikfruit een goede optie. Het is 150 tot 200 keer zoeter dan suiker dus je hebt er veel minder van nodig. Het bevat geen calorieën, geen koolhydraten en geen vet en daarom is het een perfect alternatief!