Zo maak je zelf de lekkerste oranje tompoucen

Food door Chloe

Koningsdag staat weer voor de deur en dan is er één ding dat zeker niet mag ontbreken: oranje tompoucen. De verjaardag van de koning moet natuurlijk ook gevierd worden met gebak. Daarom delen wij een heerlijk recept met je voor de lekkerste oranje tompoucen.

Oranje tompoucen

De tompouce is een gebakje dat bij onmogelijk is om niet lekker te vinden. Dit simpele gebakje is één van onze favorieten en met Koningsdag ruilen we de roze tompouce maar al te graag in voor de oranje variant. Wil jij ook lekker kunnen genieten van een heerlijke oranje tompouce op 27 april? Check dan vooral ons heerlijke recept.

Ingrediënten

 • 500 ml volle melk
 • 1 vanille stokje
 • 120 gram kristalsuiker
 • 2 eierdooiers
 • 45 gram custardpoeder
 • 6 plakken bladerdeeg uit de diepvries
 • 4 bladeren gelatine
 • 500 ml verse slagroom
 • 1 perssinaasappel
 • 200 gram poedersuiker
 • 30 gram abrikozenjam
 • Oranje kleurstof

Zo maak je de oranje tompoucen

 1. Halveer het vanille stokje en verwijder het merg. Doe deze vervolgens in een pan en breng samen met 425 ml melk aan de kook.
 2. De overgebleven melk klop je nu met 3/5 van de suiker en de eierdooiers los in een kom. Hierna voeg je ook de custardpoeder toe en roer je het tot er een gladde pap ontstaat.
 3. Giet nu al roerend de helft van de warme melk bij het mengsel en roer goed door. Dit giet je vervolgens weer terug in de pan en breng al roerend weer aan de kook. Het mengsel is klaar als er een soort dikke vla ontstaat.
 4. Giet dit nu op een lage platte schaal zodat het snel afkoelt. Dek dit af met vershoudfolie en laat zo'n drie kwartier afkoelen tot het op kamertemperatuur is.
 5. Verwarm nu de oven voor op 180 graden en leg ondertussen het bladerdeeg op een bakplaat. Prik hierna gaatjes in het deeg en bak af volgens de instructies.
 6. Laat de gelatine weken in een kom met koud water voor ongeveer 5 minuten. Deze doe je hierna zonder uit te knijpen in een pannetje om het te laten smelten.
 7. Klop 3/5 van de slagroom stijf met 35 gram suiker. 
 8. Hierna klop je de banketbakkersroom voor zo'n 2 minuten luchtig en voeg je de gelatine toe. Als laatste voeg je de slagroom toe zodat er een Zwisterse room ontstaat. Giet dit weer op een platte schaal en laat 15 minuten opstijven in de koelkast.
 9. Ondertussen rasp je de oranje schil van de perssinaasappel. Pers ook de helft van de sinaasappel uit. De andere helft gebruik je om twee plakken vanaf te snijden. Van wat er over is snijd je vier partjes.
 10. Doe drie eetlepels sinaasappelsap samen met de poedersuiker en wat kleurstof in een kom en meng tot er een dik glazuur ontstaat.
 11. Kook de abrikozenjam nu in een pannetje en verwijder de grote stukken.
 12. Leg de bladerdeeg nu met de platte kant naar boven en breng een laag van de Zwitserse room aan met behulp van een spuitzak. 
 13. Het overgebleven bladerdeeg besmeer je met het glazuur en leg je bovenop de plakken met Zwitserse room. Laat nu 30 minuten opstijven in de koelkast.
 14. Klop de overgebleven slagroom op en doe deze in een spuitzak. Garneer de tompoucen vervolgens met de slagroom, sinaasappelrasp en partjes.