Zo houd je jouw hormonen goed in balans

Lifestyle door Maj

Merk je dat je jezelf steeds energielozer en beroerder voelt, terwijl je gezond eet en voldoende slaap krijgt? Dan kan het probleem wel eens te maken hebben met je hormonenbalans. Als je bijvoorbeeld last hebt van eetbuien, stemmingswisselingen en een opgefokt gevoel, zijn je hormonen wellicht uit balans. Wij geven je een aantal tips mee om je hormonen goed in balans te houden!

1. Natuurlijke voeding

Natuurlijke en vooral onbewerkte voeding is erg belangrijk voor je lichaam en hormonen. Vooral veel suikers zijn een grote last voor je hormonenbalans. Probeer veel natuurlijke voeding te eten, dus meer vlees van de slager, brood van de bakker en te minderen met het eten van suikers. Je lichaam zal even moeten wennen, maar op den duur zal je er zeker profijt van hebben. Eet veel groenten en fruit, vooral groene groenten werken goed om je hormonen weer in balans te krijgen.

2. Goed slaapritme

Niets is beter voor je lichaam dan goed en voldoende slapen. In de avond ben je vaak na werk nog druk en met van alles bezig. Leg eens die telefoon aan de kant en lees een boek of doe meditatieoefeningen. Maak er gewoon een relaxed ritueel, zet de kaarsjes erbij aan en een ontspannend muziekje op. Daarna kan je optijd je bed in en jezelf klaarmaken voor zeker acht uur slaap. Hoe lekker fris is dat wakker worden!

3. Drink voldoende water

Een gezonde vochthuishouding is de basis van een goede hormoonhuishouding. Dit zorgt er namelijk voor dat de herstelprocessen in je lichaam sneller verlopen en afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Probeer zeker 2 liter water per dag te drinken. Je kunt er ook bijvoorbeeld een citroentje of munt aan toevoegen voor een iets frissere smaak.

4. Ontspanning

Cortisol is een grote verstoorder van je hormoonhuishouding, dit maakt je lichaam aan bij teveel stress. Je lichaam steekt dan veel energie in de stress die je ervaart in plaats van je huid, haren, nagels enzovoort. Probeer dus zoveel mogelijk te ontspannen door meer in het nu te leven, te mediteren of ademhalingsoefeningen te doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar door dit al te proberen zul je zeker een andere mindset krijgen. Maak hier gewoon dagelijks tijd voor in je agenda en ga bijvoorbeeld na je werk even op de bank liggen mediteren. Of doe iets anders waar jij ontspanning uit haalt, zoals sporten, wandelen of het lezen van een goed boek.