6 tips voor als je naar je wintersportbestemming gaat met de auto

Lifestyle door Elsemieke

Ben je van plan om deze winter nog een heerlijke vakantie te beleven in de sneeuw? Dan sta je vast te popelen om die kant op te vertrekken. Ieder jaar kiezen weer veel mensen om met de auto naar populaire wintersportbestemmingen als Oostenrijk en Zwitserland af te reizen. Het is een makkelijke manier van reizen, zeker als je voor de wintersport je eigen spullen wilt meenemen.

Wintersportvakantie auto: handige tips voor je reis

Onderweg kun je nogal wat tegenkomen, van slecht weer tot file en dus is het belangrijk dat je de reis goed voorbereid. Zo kom je makkelijk en veilig op je bestemming aan en kun je genieten van je welverdiende vakantie.

Extra ruimte voor bagage

Tijdens je vakantie in de winter heb je vaak behoorlijk wat spullen mee. Dikke truien, skibroeken en al die warme kleding nemen nogal wat ruimte in beslag. Waarschijnlijk heb je dan ook niet genoeg aan één koffer. Als je met de auto reist moet je al die spullen natuurlijk wel kunnen meenemen. In dat geval is het handig om een dakkoffer op de auto te plaatsen. Zeker als je met meerdere mensen in één auto gaat, kun je de ruimte wel gebruiken. Misschien neem je zelfs wel je eigen snowboard of ski´s mee. In dat geval is een dakkoffer helemaal onmisbaar. Je hoeft niet bang te zijn dat je bagage onderweg wordt verpest door een regen- of sneeuwbui, want de dakkoffer is gewoon bestand tegen alle weersomstandigheden. 

Winterbanden 

Er van uitgaande dat het in het land waar je naartoe gaat voor wintersport al flink koud is en er dus ook sneeuw ligt, kan het flink glad zijn op de wegen. Bij temperaturen onder de 7 graden wordt het al aangeraden om de winterbanden te plaatsen, dus wanneer je op wintersport gaat is het helemaal een vereiste. In sommige wintersportlanden is het ook nog eens verplicht, check dit dus altijd voordat je op reis gaat. Winterbanden zorgen ervoor dat je een kortere remweg hebt en meer grip op de weg. 

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden kunnen ook sneeuwkettingen nodig zijn op een besneeuwde bestemming. Ook deze zijn in sommige landen verplicht en hoewel je ze niet vaak nodig hebt is het wel verstandig ze in ieder geval in de kofferbak te hebben liggen voor de zekerheid. Bij een dikke laag sneeuw of hardnekkige ijzel zorgen sneeuwkettingen voor nog meer grip dan winterbanden. Alles voor je eigen veiligheid en die van je medereizigers. Je hebt ze doorgaans alleen nodig voor korte stukken weg, je gebruikt ze dus niet voor een lang stuk op de snelweg. 

Warme kleding en dekens

Je hoopt natuurlijk dat de reis soepel verloopt, maar onderweg naar populaire vakantiebestemmingen is er altijd een grote kans dat je in de file komt te staan, of dat nu in de zomer of de winter is. Zeker tijdens schoolvakanties kan het behoorlijk druk zijn op de weg. De reis kan dan een stuk langer duren dan je gedacht had. In de auto kan het soms best koud zijn, ondanks dat je de temperatuur wat omhoog kunt doen. Ook kan het zijn dat je auto niet gewend is aan extreme weersomstandigheden en er ineens mee ophoudt. Dan is het fijn als je warme kleding en sokken aan hebt. Daarnaast kun je het beste ook een aantal warme dekens meenemen. Mocht je echt stil komen te staan, dan ga je die zeker nodig hebben. Ook een thermosfles met heet water voor een warme drank en extra eten zijn handig voor onderweg. 

Extra ruitenwisservloeistof

Op drukke wegen waar het sneeuwt en wordt gestrooid kunnen je ruiten binnen de kortste keren erg vies zijn. Dit zorgt voor slecht zicht zorgen in de auto en dat kan gevaarlijk zijn. Zeker in een file waar je kort achter elkaar rijdt, vliegt de viezigheid vaak in het rond. Daardoor gebruik je een stuk meer ruitenwisservloeistof dan normaal. Neem dus een aantal extra flessen mee, want de kans is groot dat je die nodig gaat hebben. 

Denk om tol en vignetten

In de meeste wintersportlanden zoals Frankrijk, Italië, Zwitserland of Oostenrijk, betaal je tol of heb je een vignet nodig. Omdat je niet voor vervelende verrassingen wilt komen te staan, kun je dit het beste van tevoren al regelen. Dat scheelt je een hoop gedoe bij de grens. Ook heb je voor sommige steden een speciale milieusticker nodig. Je kunt deze soms alleen online bestellen, dus zorg dat je dat op tijd hebt geregeld.