5 redenen waarom een goed bed belangrijk is voor je gezondheid

Lifestyle door Maj

Een goed bed is erg belangrijk voor je gezondheid. Als je een doorgezakt matras hebt, kun je bijvoorbeeld snel last krijgen van lichamelijke klachten. Zo zijn er nog talloze redenen om een goed bed aan te schaffen en wij zetten ze voor je op een rij!

1. Je brengt gemiddeld 8 uur per dag van je leven door in je bed 

Om maar even met de deur in huis te vallen, spendeer je dus gemiddeld minstens 1/3 van je leven door in bed. Zo acht uurtjes slaap per nacht. Het is daarom goed om van je bed wel een comfortabele plek te maken, waar je lichaam volledig tot rust kan komen en je niet wakker wordt met pijnklachten.

2. Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is echt belangrijk om goed te kunnen functioneren en genoeg energie te hebben. Voldoende slapen heb je nodig voor je lichaam en gezondheid. Als je dit niet doet, kun je last krijgen van vermoeidheid, veel stress, een lage weerstand  en 'moodswings'. Een goed bed kan onder andere bijdragen aan een fijne nachtrust, waarbij je lichaam tot rust kan komen.

3. Een fijn matras voor je lichaam is belangrijk

Een matras moet de juiste ondersteuning bieden aan je lichaam. Als je wakker wordt met pijnklachten in je nek of rug bijvoorbeeld, is het tijd voor een beter matras die bij je past.

4. Je matras is te oud geworden

De gemidddelde levensduur van een matras is ongeveer tien jaar. Als je matras dan echt versleten is, kan je beter voor een andere gaan kijken. Is je matras doorgezakt, krijg je last van lichamelijke klachten of heeft het matras vlekken en ruikt die niet meer helemaal fris? Dan is het tijd om toch eens op stap te gaan voor een nieuw matras. Laat je adviseren en probeer vooral veel verschillende matrassen uit.

5. Hoe stel ik een goed bed samen?

Slaap is een belangrijk onderdeel van je leven en daarom is het fijn om voor een kwalitatief goed matras te gaan. Natuurlijk is een volledig bed zeker niet goedkoop, maar houd in je achterhoofd dat je er tien jaar lang, acht uur per nacht op doorbrengt. Wij geven je nog een aantal tips mee voor het samenstellen van een goed bed.

Boxspring of lattenbodem

Kijk allereerst naar het bed zelf. Welk onderstel is handig? Ga je voor een bed of voor een boxspring. Een boxspring bevat veel veren, maar geeft wel veel comfort. Je ligt vaak ook hoger en dit bed piep en kraakt niet. Een lattenbodem zorgt weer voor een betere ventilering van het matras door de ruimte tussen de latten. Ook scheelt het vaak net iets in prijs en is de lattenbodem goedkoper. Zet voor jezelf de voor-en nadelen op een rij en maak hierop gebaseerd jouw keuze.

Matras

Bij het uitzoeken van een matras kan je je echt beter laten adviseren door een expert. Bezoek een speciaalzaak en zij kijken met je mee wat het beste matras is voor jou. Hier zou ook rekening worden gehouden met het materiaal van het matras wat het beste bij jou past. Zweet je bijvoorbeeld veel en in welke slaaphouding slaap je veel? Een goed matras is in ieder geval zeer belangrijk voor een goede lichaamsondersteuning en voldoende slaap.