Zo kan je de frituurpan makkelijk grondig schoonmaken

Life Hacks door Maj

De frituurpan schoonmaken is zo'n klusje wat je maar al te graag uitstelt. Toch is het belangrijk om het frituurvet regelmatig te vervangen en ook de pan schoon te maken. Zo voorkom je oud vet dat opstapelt, waardoor de frituurpan heel vies wordt. Om het je iets makkelijker te maken, leggen wij uit hoe je de frituurpan makkelijk grondig schoonmaakt.

1. Trek de stekker eruit

Voordat je begint, is het belangrijk dat de frituurpan niet meer onder stroom staat. Ook moet je erop letten dat de olie is afgekoeld, zodat je helemaal veilig te werk kan gaan. 

2. Olie afgieten

Begin met de frituurolie af te gieten. Dit doe je niet in de gootsteen, maar in een oude flacon. Vaste frituurolie mag in een plastic zak, maar dus nooit door het toilet of in de gootsteen, dit veroorzaakt verstoppingen!

3. Keukenpapier

Neem eerst zoveel mogelijk vet op met keukenpapier, zodat het overtollige vet al is verwijderd. Gooi het keukenpapier naderhand in de vuilnisbak.

4. Vaatwasblokje 

Los nu een vaatwastablet op in een kom met kokend water. Roer dit met een theelepeldoor, totdat het blokje helemaal is opgelost in het water. 

5. Zet de frituurpan aan op 90 graden celsius

Giet nu de kom met heet water en het opgeloste vaatwastablet in de frituurpan. Vul de pan aan met water totdat deze ongeveer 3/4 gevuld is. Zorg dat alle elementen erin zitten, zoals het frituurmandje, de binnenpan enzovoort en doe de deksel erop. Verhit de friteuse tot 90 graden en laat het mengsel voor ongeveer 30 minuten weken in de man. 

6. Poetsen, poetsen, poetsen

Na deze 30 minuten kan je het frituurmandje en de binnenpan uit de frituur halen en deze afspoelen met heet water. Poets al het overige vet weg met een schuurspons.

7. Afdrogen

Droog alle onderdelen goed af met een microvezeldoek en laat alles grondig drogen totdat je de frituurpan weer gebruikt. Eén ding is zeker; de frituurpan is weer brandschoon! 

Bekijk hier de lekkerste recepten om zelf friet te maken