Jouw vaatwasser is weer als nieuw na deze 4 stappen

Life Hacks door Zora

Komt jouw vaat niet schoon uit de vaatwasser of heb je last van nare geurtjes? Dan is het de hoogste tijd om jouw afwasmachine schoon te maken. Het wordt aangeraden om jouw vaatwasser één keer per maand te reinigen met behulp van azijn en zuiveringszout. Volg deze vier stappen en hij is weer als nieuw!

1. Filter reinigen

De eerste stap is het reinigen van de filter. Deze bevindt zich in het onderste gedeelte, onder de draaiarmen. Schroef het los en laat het 30 minuten weken in een emmer met 2 kopjes heet water, 2 kopjes witte azijn en een scheutje zeep. Gebruik vervolgens een oude tandenborstel om het vuil te verwijderen. Is de filter nog steeds erg vies? Laat het nogmaals weken in heet water met zeep en een beetje zuiveringszout gedurende 15 minuten. Let op! Wees voorzichtig met de onderdelen zodat ze niet breken.

2. Azijn en zuiveringszout

Na het reinigen van de filter en het terugplaatsen ervan, is het tijd om de hele binnenkant van de vaatwasser te schoonmaken met behulp van een zelfgemaakte schoonmaakmiddel van witte azijn en zuiveringszout. Giet 3 kopjes witte azijn in de lege vaatwasser en doe 2-3 eetlepels zuiveringszout in de wasmiddellade. Kies voor een normaal programma, het liefst op 65 graden. Check of alle onderdelen goed schoon zijn wanneer de vaatwasser klaar is.

3. Deur schoonmaken

Neem een vochtige doek en een beetje zeep om de deur, de spanbanden en de rubbers schoon te maken. Deze hopen veel vet, vuil en schimmel op. Heb je ergens schimmel? Maak het schoon met een oplossing van bleekwater en koud water. Maak de buitenkant schoon met een vetverwijderaar of met water en zeep. Ook kun je citroensap, heet water en azijn met elkaar mengen om de deur te desinfecteren.

4. Sproeiarmen eruit halen

Haal de sproeiarmen uit de vaatwasser en maak ze schoon, dit hoeft maar één keer in de zes maanden. Open de sproeiarmen als het mogelijk is en maak ze schoon onder de kraan met water en zeep. Gebruik vloeibare ammoniak wanneer je het vet moelijk kan verwijderen. Kun je de sproeiarmen niet openmaken? Week ze dan in de gootsteen in een heet zeepsopje.

Jouw vaatwasser is weer als nieuw!