5 tips bij het kiezen van een vloerkleed die bij jouw woonkamer past

Wonen door Maj

Er zijn veel verschillende vloerkleden, waardoor het moeilijk is om de juiste keuze te maken passend bij jouw woonkamer. Ga je voor een vloerkleed dat rond, rechthoekig, hoogpolig of laagpolig is? Dan moet je ook nog bedenken welke kleur beter past en of je een vloerkleed met een dessin wilt. De keuze is reuze en daarom helpen wij je graag een handje op weg met het kiezen van het perfecte vloerkleed door middel van deze 5 tips!

1. Het formaat

Eerst is het belangrijk om te kijken naar het formaat. Ga je voor een kamerbreed vloerkleed of een kleinere variant? Bedenk waar je het vloerkleed wilt gaan neerleggen en meet op hoe groot het kleed moet worden. 

2. Type vloerkleed

Er zijn twee typen vloerkleden, namelijk hoogpolig en laagpolig. Een hoogpolig vloerkleed heeft draden die langer dan 1 centimeter zijn en een laagpolig vloerkleed heeft draden korter dan 1 centimeter lang. Een hoogpolig vloerkleed voelt vaak lekker warm aan, maar het is ook belangrijk om te bedenken wat je mooi vindt staan bij jouw woonkamer.

3. Soort materiaal

Er zijn veel verschillende materialen. Je kan kiezen uit natuurlijke materialen, zoals wol of jute. Vaak zijn deze erg sterk en gaan ze ook lang mee. Katoenen vloerkleden zijn daarentegen beter uitwasbaar, wat handig is als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt. Als je snel moet niezen en een stofallergie hebt kan een kunststof vloerkleed beter uitkomen.

4. De vorm

Dan de vorm van het vloerkleed, dit kan een beslissende factor zijn voor het ruimteaanzicht in je woonkamer. Een rechthoekig kleed benadrukt de lengte van je huis en een rond vloerkleed zorgt voor een speelser effect, dit kan alle rechte lijnen doorbreken. Ga na wat jij mooier vindt staan en wat beter past bij de vorm van jouw woonkamer.

5. Kleur van het vloerkleed

Wil je van het vloerkleed een statement maken of heb je liever dat die wegvalt in de kleuren van het huis? Bedenk of je voor een druk dessin wilt gaan, een felle kleur of liever neutrale tinten die goed aansluiten bij het kleurenpalet van je huis. Als je al deze punten bent afgegaan is het tijd om te gaan shoppen! Vergeet daarnaast niet om het kleed zo lang mogelijk mee te laten gaan door je vloerkleed goed schoon te houden