Huisdieren en vuurwerk: zo houd jij jouw viervoeters rustig

Lifestyle door Zora

We kennen allemaal de risico's van vuurwerk voor dieren en we weten dat onze huisdieren in deze tijd van het jaar veel last hebben van de stress die dergelijke harde geluiden met zich meebrengen.  Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat ze zo weinig mogelijk last hebben van angst en een goede oudejaarsavond hebben. Wij delen een aantal tips met je om jouw viervoeters rustig te houden met oud en nieuw!

Huisdieren voorbereiden op vuurwerk

Het eerste dat je moet weten, is dat het niet voldoende is om je concentreren op het moment waarop de geluiden beginnen.  Om onze honden en katten te helpen moeten we ruim van tevoren beginnen. Het wordt aangeraden om ze te onderwerpen aan geluiden die hen angst of stress bezorgen bij lage volumes en het volume geleidelijk verhogen in de loop van de tijd waaraan ze wennen aan dit geluid. Vergeet niet om ze tussendoor positieve stimulatie te geven!

Veilig plekje creëren 

Een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om ze te helpen, is ze onderdak bieden, een grot creëren waarin ze zich veilig voelen.  Het moet klein maar comfortabel en gezellig zijn.  Als je zelf een dekengrot maakt, doe dat dan in een kamer met de ramen dicht en de jaloezieën naar beneden.  En het is dat, naast het vermijden van lawaai, op deze manier plotselinge uitbarstingen van licht niet binnendringen en hen bang maken.  Zorg ervoor dat de kamer gedimde, ontspannende verlichting heeft.  Je kunt ook ontspannende muziek spelen die in staat is om deze geluidsniveaus te neutraliseren die jpuw huisdieren zoveel stress bezorgen.

Ons eigen gedrag

Wij zijn verantwoordelijk voor het doorgeven aan onze huisdieren dat er geen gevaar is.  Om dit te doen, moeten we onszelf kalm en veilig tonen en ze niet te veel beschermen.

We mogen ze niet alleen laten, want de angst groeit, maar we mogen ze ook niet negeren.  Het is het beste om normaal te doen alsof er buiten geen gevaar is, want dat is er echt niet.  We moeten ze duidelijk maken dat dat geluid niet gevaarlijk is.

Voordat de harde geluiden beginnen, is het belangrijk dat ze hebben gelopen, gegeten en gedronken.  Omdat ze, als ze eenmaal bang beginnen te worden, misschien niet meer willen eten of drinken, laat staan ​​uitgaan.  Ook als jou huisdier is gaan wandelen zal het meer ontspannen zijn dan wanneer het thuis onrustig is.

Een van de gevolgen van vuurwerk bij honden is dat ze kunnen ontsnappen.  Daarom is het erg belangrijk dat ze een microchip en een identificatieplaatje op de halsband hebben. Veel honden hebben de neiging om in deze situaties weg te rennen en het gevaar wordt groter wanneer ze naar buiten kunnen.