Schoonmaakazijn of natuurazijn: wat is het verschil?

Life Hacks door Zora

Azijn is een veelzijdig product die vaak wordt aanbevolen wanneer het om schoonmaken gaat. Je kunt het onder andere gebruiken om stickerresten weg te halen, om jouw vaatwasser grondig schoon te krijgen en om vieze luchtjes uit je was te verwijderen. De ene keer wordt er geschreven over natuurazijn en de andere keer over schoonmaakazijn, maar wat is nou eigenlijk het verschil? Wij leggen het aan je uit!

Wat is het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn?

Natuurazijn is een product dat op een natuurlijke wijze wordt gemaakt tijdens de gisting van wijn. Schoonmaakazijn daarentegen wordt gemaakt door middel van een chemische reactie, het is dus een synthetisch product. Het zuurgehalte van schoonmaakazijn is hoger dan natuurazijn en het kan ook andere ingrediënten bevatten, om deze redenen kun je het absoluut niet consumeren. Schoonmaakazijn is, zoals de naam al verklapt, speciaal gemaakt voor schoonmaken. Synthetische azijn is een goedkoop product om te maken, het is veelzijdig en milieuvriendelijker dan andere schoonmaakmiddelen.

Waar kun je natuurazijn en schoonmaakazijn voor gebruiken?

Alles waarvoor je schoonmaakazijn kan gebruiken, kan je ook natuurazijn gebruiken. Denk aan het ontkalken van waterkokers en koffiezetapparaten, het ontstoppen van de gootsteen, het gebruiken tegen zweetvlekken in kleding en het schoonmaken van de oven en de magnetron. Hetzelfde geldt niet andersom! Natuurazijn wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor consumptie of om haren mee te wassen. Met schoonmaakazijn is dit niet mogelijk omdat de zuurgraad veel hoger ligt.