7 dingen die jij nooit met azijn moet schoonmaken

Life Hacks door Zora

Azijn is een goedkoop en veelzijdig product die wordt toegepast als ontkalker, geurverwijderaar en schoonmaakmiddel. Maar wist je dat je sommige dingen beter niet kan reinigen met azijn? Wij leggen je uit waarom en wat jij kan gebruiken als alternatief.

1. IJzeren potten en pannen

Potten en pannen van ijzer, en ander keukengerei van dit materiaal, kan beter niet worden schoongemaakt met azijn omdat het de antiaanbaklaag kan aantasten. Gebruik heet water en zeep!

2. Strijkijzer

Azijn wordt gebruikt als ontkalkingsmiddel, maar het is geen goed idee om de strijkijzer met azijn te reinigen. De zuur kan de interne delen van de strijkijzer beschadigen en het apparaat kan zelfs stuk gaan. Gebruik in plaats van azijn, gedestilleerd water of een speciale ontkalker voor strijkijzers.

3. Schermen en monitoren

Schermen en monitoren hebben antiverblindingseigenschappen die gaan slijten wanneer ze worden gereinigd met azijn. Daarnaast beschadigt het de tastgevoeligheid van de touchscreens. Gebruik in plaats van azijn, gedestilleerd water of schoonmaakalcohol en een microvezeldoek om jouw schermen weer als nieuw te krijgen.

4. Stenen tafelbladen en tegels

Stenen tafelbladen en tegels kun je ook beter niet reinigen met azijn. Azijnzuur kan het materiaal beschadigen en witte vlekken achterlaten. Gebruik speciale tegelreinigers of afwasmiddel met warm water om dit klusje te klaren.

5. Sommige vlekken in stof

Heb jij vlekken van natuurlijke oorsprong? Bijvoorbeeld van bloed, gras, urine of chocolade? Maak het dan niet schoon met azijn omdat de vlekken dan nog moeilijker worden om te verwijderen. Een vlekkenverwijderaar is in dit geval de oplossing.

6. Marmeren en granieten oppervlakten

Marmer en graniet zijn kalkstenen die gaan verslijten wanneer ze worden schoongemaakt met azijn. Dit komt wederom door de hoge zuurgehalte. Daarnaast kan het de glans van marmer en graniet verwijderen en vlekken veroorzaken. Citroen en zuiveringszout kun je ook beter links laten liggen. Maak het in plaats daarvan schoon met warm water en een neutrale pH-zeep.

7. Hardhouten vloeren

Azijn en hardhouten vloeren zijn ook geen goede combinatie. Het beschadigt de afwerking, verwijdert de glans en maakt het hout dof. Daarnaast kan het zelfs het hout krom trekken en verkleuren. Doe jezelf een plezier en schaf een speciaal schoonmaakmiddel voor hardhouten vloeren aan!