10 tips om te besparen op je boodschappen

Lifestyle door Zora

Schrik jij vaak van het getal dat op jouw bankrekening staat en zie jij het meeste van je geld opgaan aan boodschappen? Het aanpassen van je gewoontes tijdens het doen van je wekelijkse aankopen is dan wellicht een goed idee. Wij hebben tien tips voor jou om geld te besparen tijdens de bezoekjes aan de supermarkt.

1. Bekijk de aanbiedingen

Tegenwoordig zijn alle supermarktfolders digitaal en kun jij makkelijk op je telefoon checken welke producten in de aanbieding zijn. Neem ook een klantenpas zodat jij persoonlijke aanbiedingen kan krijgen en kan sparen voor korting. Wist je dat je tegenwoordig een klantenpas als app op je mobiel hebt kunnen staan? Je scant de barcode bij de kassa en je krijgt ook nog eens je kassabon digitaal. Handig voor de volgende tip!

2. Vergelijk prijzen

Om geld te besparen op je boodschappen kun je het beste de prijzen vergelijken van items die jij vaak inslaat. Op een gegeven moment weet jij welke supermarkt voor jou het meest voordelig is! Misschien is het de moeite waard om meerdere supermarkten te bezoeken om de beste deal te scoren.

3. Neem een rekenmachine mee

Vaak stoppen we zonder er bij na te denken items in onze boodschappenkar. Wanneer jij met een ouderwetse rekenmachine te werk gaat (of gewoon je mobieltje gebruikt), kan je precies bijhouden hoeveel je uitgeeft en blijf jij gemakkelijk onder jouw budget.

4. Maak een boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje van wat je nodig hebt, plan zoveel mogelijk vooruit en houd je aan het lijstje. Je koopt op deze manier geen producten die je niet echt nodig hebt. Door vooruit te plannen bevind jij je minder vaak in de supermarkt en geef je automatisch minder uit.

5. Dubbelcheck je boodschappenkarretje

Heb je alles wat je nodig hebt en wil je naar de kassa lopen? Ga nog één keer bij alle producten langs die jij in je mandje hebt gestopt om na te gaan of jij geen impuls aankopen hebt gedaan. Meestal kun je wat items terugleggen als je ietsjes strenger bent voor jezelf.

6. Producten kopen die bijna over de datum zijn

Bij veel supermarkten krijgen producten die bijna over de datum zijn een sticker met korting. Pas je wekelijkse menu eventueel aan om te zorgen dat deze producten als eerste worden geconsumeerd.

7. Kijk naar de prijs per kilo

Om erachter te komen welke soortgelijke producten nou werkelijk goedkoper zijn, kun je kijken naar de prijs per kilo. Soms lijkt iets goedkoper, maar komt dat alleen maar omdat de verpakking ook kleiner is. Krijg op deze manier het meeste waar voor je geld.

8. Koop seizoensgroente- en fruit

Weet welke groenten en fruit in seizoen zijn en pas daar je maaltijden en recepten op aan. Seizoensproducten zijn namelijk goedkoper!

9. Leer de indeling kennen

Door de indeling van jouw goedkoopste supermarkt te leren kennen, ben jij efficiënter met het doen van jouw boodschappen en kun jij de gangen met de meeste onweerstaanbare producten (lees: chips en koekjes) overslaan.

10. Weet waar je moet kijken

Wist jij dat de meeste dure boodschappen vaak in de schappen op ooghoogte liggen? Kijk voor budgetvarianten en huismerken naar de onderste en bovenste schappen. Op deze manier kan jij kiezen voor een product waar geen groot merk achter zit en bij sommige items merk jij het verschil niet eens.

Veel succes met geld besparen!