De lekkerste recepten met witte asperges

Food door Britt

De lammetjes staan weer in de wei, de bloesem staat in bloei en de zon komt weer vaker tevoorschijn. Het seizoen van de witte asperges is weer aangebroken. Naast het welbekende recept met een gekookt eitje, aardappelen en zalm of ham, zijn er nog meer heerlijke gerechten met witte asperges. Lees hier de lekkerste recepten.

Ovenschotel met witte asperges en beenham 

Een ovenschotel met witte asperges en beenham klinkt heerlijk en dat is het ook. Dit feestelijke gerecht staat leuk op tafel als je gasten hebt, maar natuurlijk ook gewoon voor jou en jouw huisgenoten, gezin of geliefde.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram witte asperges
  • 400 gram aardappelschijfjes
  • 100 ml kookroom
  • 150 gram geraspte kaas
  • 200 gram beenham (in plakjes)
  • 1 flinke teen knoflook
  • 2 theelepels mosterd
  • 4 eieren
  • Een paar takjes peterselie
  • Een snufje nootmuskaat
  • Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180 graden, terwijl je de asperges schilt en de harde uiteindes verwijderd. Kook de asperges gaar in een paar minuten in kokend water met een beetje zout.

Pers of snij de knoflook fijn. Doe de kookroom, de eieren, de knoflook, de mosterd, een snufje nootmuskaat, de helft van de geraspte kaas en een beetje peper en zout bij elkaar in een kom en meng alles goed door elkaar.

Bedek de bodem van de ovenschaal met de aardappelschijfjes en leg daarbovenop de plakjes beenham. Bewaar twee plakjes beenham en snij deze in stukjes. Giet het roommengsel in de ovenschaal en leg de asperges er bovenop. Strooi de rest van de geraspte kaas en stukjes beenham over de asperges. Bak de ovenschotel in 40 minuten gaar.

Hak de peterselie fijn. Strooi de peterselie over de ovenschotel met witte asperges en de beenham en maak af met een beetje versgemalen peper. Smullen maar!

Plaattaart met witte asperges en zalm

Dit recept is heerlijk voor tijdens het diner, maar ook erg leuk en lekker voor tijdens de paasbrunch.

Wat heb je nodig voor twee personen?

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 350 gram geschilde witte asperges
  • 125 gram crème fraiche
  • 1 tl grove mosterd
  • 200 gram verse zalmfilet
  • 2 eieren
  • Verse dille
  • Peper en zout

Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed de bakplaat met een vel bakpapier.

Kook de asperges even kort voor. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn. Rol de rol bladerdeeg uit over de bakplaat en vouw de randjes om, hierdoor ontstaat er een opstaand randje. Meng de mosterd met de crème fraîche en smeer hiermee het bladerdeeg in. Verdeel de voorgekookte asperges over de ingesmeerde bodem en verdeel de kleine gesneden stukken zalm over de plaattaart. Breek twee eieren op twee verschillende plaatsen op de taart en probeer de dooier mooi heel te houden. Voeg peper en zout naar smaak toe en bak hem in 20 minuten gaar.

Bestrooi met verse dille naar smaak en geniet.

Asperge tartaar met garnalen

Dit feestelijke gerecht is perfect als voorgerecht in de lentemaanden. Geen fan van garnalen? Geen zorgen, je vervangt deze simpel met gerookte zalm of ham.

Wat heb je nodig voor vier personen?

  • 1 portie witte asperges
  • 300 gram vastkokende aardappelen
  • 4 eieren
  • 3 el crème fraîche
  • 2 el yoghurt of plattekaas
  • 1/2 fijngehakte sjalot
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 250 gram grijze garnalen
  • Peper en zout

Schil de asperges en verwijder het harde uiteinde. Kook de asperges drie à vier minuten in licht gezouten water, totdat ze een mooie bite hebben. Schil de aardappelen en kook de aardappelen gaar.

Kook de eieren hardgekookt in tien minuten. Laat de eieren schrikken in koud water en laat de eieren volledig afkoelen samen met de asperges en aardappelen. Meng de crème fraiche met de yoghurt, sjalot, bieslook, peterselie, peper en zout. Snij de asperges en aardappelen in even grote kleine stukjes/blokjes. Meng de asperges, aardappelen en grijze garnalen met het crème fraiche sausje.

Verdeel de tartaar over de borden. Voor een leuke presentatie rasp je het geschilde ei over je tartaar heen. Eet smakelijk!

Asperge muffins met ham en kaas

Wie is er niet gek op muffins? Geniet naast de zoete muffins ook van deze hartige muffins met witte asperges.

Wat heb je nodig voor tien muffins?

  • 6 witte asperges
  • 2 eieren
  • 200 ml melk
  • 3 el olie
  • 220 gram zelfrijzend bakmeel
  • 2 el fijngehakte bieslook
  • 100 gram (been)ham reepjes
  • 100 gram geraspte kaas
  • Peper en zout
  • Muffinvorm

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de witte asperges en verwijder de harde onderkant. Snijd de asperges in stukjes van één tot twee centimeter lang. Klop de eieren los en meng hier de melk en de olie doorheen. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en roer goed door. Meng de bieslook, de kaas, de ham en de asperges door het mengsel, maar bewaar een paar stukjes asperges, een beetje ham en kaas. Schep het muffinbeslag in de muffinvormpjes en steek de overgebleven asperges in het midden van elke muffin en maak hem af met de overgebleven kaas en ham. Bak de muffins in 25 minuten gaar in de oven. Laat de aspergemuffins vijf minuten koelen in de vorm en serveer ze lauwwarm.

Lees meer: Recept: 5x de lekkerste lente muffins