Zo maak jij jouw tuin lenteproof

Wonen door Zora

De kalender herinnert ons eraan dat we op weg zijn naar het bloemenseizoen. Het is bijna lente en het tuinieren dat we nu doen zal een heel gunstig effect hebben op hoe onze tuin er de komende maanden uit zal zien, wanneer we meer van het buitenleven genieten. Zo maak jij jouw tuin klaar voor het voorjaar!

1. Onkruid verwijderen

Het is het uitgangspunt bij het klaarmaken van de tuin voor de lente. Door gebruik te maken van de koude maanden, heeft onkruid de neiging zich enorm te vermenigvuldigen. Daar komt nog bij dat we in diezelfde periode minder aandacht besteden aan onze tuin. Het uitroeien van onkruid zou het begin moeten zijn van ons tuinwerk. Het zal niet alleen nodig zijn om ze te elimineren: het is essentieel om hun wortels eruit te trekken om te voorkomen dat ze niet meer terug groeien.

2. Planten bemesten

Het is tijd om de planten te bemesten. De kou kan je planten aantasten, maar lage temperaturen beschadigen ook de grond, waardoor er vaak weinig voedingsstoffen in zitten. Je hoeft je geen zorgen te maken, het is niets dat een goede meststof niet kan oplossen, dus voorzie de grond van een meststof, om de planten van de nodige voedingsstoffen te voorzien zodat ze terug kunnen groeien en in volle gezondheid kunnen zijn tijdens de lente en zomer. Maar houd ook deze aanbeveling in gedachten: Ga niet overboord met de kunstmest! Overmaat leidt tot verzwakte plantengroei.

3. Grasmaaien

Als je gras hebt, is de kans groot dat er zich een dunne laag van 1 of 2 cm dik op het oppervlak heeft opgehoopt, het zogenaamde vilt, dat voorkomt dat het water filtert. Bij de eerste maaibeurt vóór het begin van de lente is het essentieel om het proces in twee fasen uit te voeren: om te beginnen, de machine op een gemiddelde stand te zetten en na het beëindigen of de volgende dag een tweede keer te maaien op de stand die jij wil. Doe deze taak niet als het gras vers is bewaterd of als het heeft geregend, omdat het vocht schimmel kan veroorzaken.

4. Nieuwe planten plaatsen

Nu het leukste onderdereel! In maart zijn de volgende planten al klaar voor het planten:

  • Blauw druifje
  • Tulp
  • Sneeuwklokje
  • Kerstroos
  • Hyacint
  • Schoenlappersplant
  • Kleine maagdenpalm
  • Krokus
  • Sneeuwbal