Dit zijn de lekkerste soepen van over de hele wereld

Food door Kyra

Ieder land heeft zijn eigen soepen en bereidt deze op zijn eigen manier. In Nederland kennen we erwtensoep als een écht Nederlandse soep. Maar wat hebben andere landen in de aanbieding? Ga mee op een wereldreis langs de heerlijkste soepen van de wereld.

Vietnamese pho

Pho is één van de bekendste Vietnamese gerechten, naast bahn mi en Vietnamese loempia’s. De soep is gemaakt met runderbouillon. De botten sudderen langzaam met allerlei specerijen totdat het een smaakvolle bouillon is. Voor extra smaak laten veel mensen nog wat vlees aan het bot zitten. Verder zijn één van de hoofdingrediënten rijst noedels. Er bestaan zowel gedroogde rijst noedels als verse rijst noedels. In verschillende regio’s gebruiken ze verschillende lengtes, breedtes en diktes van de noedels. Daarnaast mag je vlees ook niet vergeten.

Restaurants serveren pho op een best standaard manier. De echte smaaksensatie komt bij het aanpassen naar smaak, alhoewel de soep zonder toevoegingen ook heerlijk is. Bij de soep krijg je apart ingrediënten zoals hete pepers, taugé, koriander en limoen geserveerd. Ook staat er op tafel een flesje sriracha of hoisinsaus. Per regio verschillen de toevoegingen weer. Speel met de ingrediënten en vind de beste keuze voor jou.

Gumbo uit de Verenigde Staten

Gumbo komt uit de staat Louisiana, waar het ook een officieel gerecht van de staat is. Gumbo is een dikkere soep, gemaakt met een bouillon met een sterke smaak, zoals vlees of zeevruchten. Daarnaast gebruikt men over het algemeen okra om de soep dikker te maken. Ook vind je paprika, ui, selderij in de soep als hoofdgroentes.

Gumbo is alles behalve vegetarisch. Naast dat de bouillon al niet vega is, blijven de ingrediënten niet bij de groenten. De soep zit vol met vlees en vis. Worst, garnalen, ham, kip, noem het maar op. Dit geeft de soep veel smaak en maakt het zo populair. Verder zijn er ook mensen die graag rijst door gumbo doen. De rijst neemt alle smaken op en je eet zo gemakkelijk het kommetje leeg.

Marokkaanse harira

Harira is een tomatensoep dat net iets meer pit dan die wij kennen. Naast tomaat bevat de soep ook kikkererwten en linzen. Ook brengen ze de soep extra op smaak met kaneel, gember en nog meer specerijen en kruiden. Over het algemeen eten mensen deze soep tijdens de Ramadan, om de vast te verbreken van de dag. Gelukkig is het ook mogelijk om deze heerlijke soep te eten buiten Ramadan om.

Elke familie heeft zijn eigen recept voor harira. Sommige gaan voor een vegetarische variant, andere families gaan voor een rijke soep met zowel vlees in de soep als in de bouillon. Het bereiden van harira kost wat tijd, maar gelukkig is het mogelijk om veel ingrediënten van tevoren voor te bereiden en deze in te vriezen.

Japanse ramen

Japanse ramen komen oorspronkelijk uit China, maar de versie die we kennen is wél Japans. Deze noedelsoep komt in veel verschillende soorten terug in Japan. Over het algemeen gebruik je een miso bouillon met sojasaus. Ook varkensbouillon is een populaire keuze. De noedels voor ramen zijn speciale noedels die ook ramen noedels heten. Het zijn dunne, gele noedels. Raak niet in de war met andere type noedels zoals soba of udon.

Populaire toppings zijn gebraden varkensvlees, lente-ui, taugé, gekookt eitje en gedroogd zeewier. Iedere versie van ramen heeft zijn eigen combinatie van bouillon en topping. Een klassieker is de tonkotsu ramen. Deze is gemaakt met varkensbouillon met een diepe, volle smaak. Daarop vind je varkensvlees, een zachtgekookt ei, lente-ui en vaak iets van een paddenstoel. Verder maak je de soep verder op smaak met extra sojasaus, sesamolie of knoflook.

Mexicaanse sopa de lima

Een kippensoep mag natuurlijk niet ontbreken. Voor een heerlijke kippensoep is sopa de lima een goede keuze. Vertaald naar het Nederlands is het limoensoep, maar het smaakt niet zoals je dat denkt bij het horen van die naam. De limoen speelt mee op de achtergrond en werkt als een smaakversterker. Deze kippensoep is naast het frisse van de limoen, pittig door de habanero, warm door de kruidnagel en romig door de avocado garnering.

Naast de kip en andere heerlijke ingrediënten, zijn tortillareepjes ook een belangrijk element. Frituur de tortilla om het daarna door de soep te doen. Dit geeft de soep meer textuur. Het is geen tortillasoep, waar de tortilla het hoofdingrediënt is, maar geeft net meer textuur en smaak aan de heerlijke sopa de lima.

Thaise tom kha kai

Het hoofdingrediënt van tom kha kai is kokosmelk. Daarnaast bevat de soep galangal of gember, Kaffir Lime Leaves, citroengras, shiitake, kip en smaakmakers zoals dille of koriander. Tom kha kai is de versie met kip, maar er zijn meerdere versies. Zo was het originele recept met eend, tom kha pet en is de versie met garnalen tom kha kung.

Deze soep is een comfortabele soep en een goede instapper tot de Thaise keuken. Het hetere zusje, tom yum goong, is een goede keuze als je houdt van pittig eten. Naast dat de soep lekker is, is het gelukkig ook makkelijk thuis te maken. Het belangrijkste is het vinden van galangal. Het is het Thaise zusje van gember, maar geeft een citroenachtige pepersmaak af. Niet te missen in tom kha kai.

Koreaanse miyeokguk

Is het je verjaardag? Dan eten Koreanen miyeokguk, ook wel zeewiersoep genoemd. Ook voor de moeders die net zijn bevallen is miyeokguk gebruikelijk. Het eten van miyeokguk is vooral bedoeld om jouw moeder te eren.

Voor het maken van miyeokguk gebruik je gedroogd zeewier. Laat het weken in water en spoel het daarna om. Nu is het mogelijk om vlees toe te voegen, maar dit is optioneel. Vaak is miyeokguk een heel simpel recept. Bak het zeewier en het vlees totdat het vlees gedeeltelijk gebakken is. Daarna komt water bij het mengsel. Breng het nog wat op smaak door bijvoorbeeld sojasaus toe te voegen. Nu is de soep klaar. Heel gezond en super makkelijk om zelf te maken.

Franse uiensoep

Uiensoep is al heerlijk, maar de Fransen weten hoe ze deze nóg lekkerder maken. De soep dit vol met uien, wat voor een echte smaaksensatie zorgt. Op de soep zelf serveren ze vaak een laag gesmolten kaas, of een krokant broodje met gesmolten kaas erop. De uien bakken de Fransen langzaam in boter, totdat ze heerlijk zacht en goudkleurig zijn. Als bouillon gebruiken de meesten runderbouillon, maar ook kippenbouillon of water zijn mogelijkheden. Veel chefs voegen wat witte wijn toe om de soep te blussen.

Uien waren, en zijn, goedkope groenten. Voor de armere mensen in de maatschappij was dit dus perfect. Er was een overschot aan uit en de rijkelui at het niet. Na genoeg experimenteren kwamen de Fransen met uiensoep. Een tijd later kwam een kok met een kookboek, met specifiek recepten uit de tijd van de boeren en andere arme mensen, die zij veel aten. Sinds dien is de Franse uiensoep echt een standaard in de soepwereld.

Lees ook: Zo maak je de soepballetjes nóg lekkerder!