Reinig gemakkelijk zelf je vloerkleed

Life Hacks door Maj

Een klusje wat je maar al te graag uitstelt, maar eens in de zoveel tijd toch echt nodig is: het reinigen van je vloerkleed. Eigenlijk de perfecte to do om tijdens de grote voorjaarsschoonmaak aan te pakken. Wij geven een aantal tips & tricks mee om je vloerkleed zelf makkelijk te reinigen.

1. Zorg voor voldoende ruimte

Verzet eerst alle meubels en zorg ervoor dat er geen obstakels meer op en rondom het vloerkleed staan. Dit maakt het een stuk makkelijker om zorgvuldig te werk te gaan.

2. Vloerkleed stofzuigen

Begin met het stofzuigen van het vloerkleed en herhaal dit minstens twee keer. Zo verwijder je alle viezigheid en stof, zodat de reiniging straks goed opgenomen kan worden.

3. Vlekken verwijderen

Zit er een vlek in je kleed? Oh no! Geen paniek, want veel vlekken zijn te verwijderen uit je vloerkleed. Ga niet zomaar aan de gang met een sopje, maar bekijk eerst goed hoe je de vlek het beste kunt verwijderen. Rode wijn moet op een andere manier verwijderd worden dan bijvoorbeeld koffie. Lees je dus eerst even in op het internet, voordat je meteen aan het poetsen gaat.

4. Vloerkleed reinigen met azijn

Maak je eigen vloerkleed reiniger met behulp van azijn. Meng hiervoor een scheut azijn met negen keer zoveel heet water. Schrob vervolgens het vloerkleed helemaal schoon met de zelfgemaakte vloerkleed reiniger. Schrob nog even na met een doekje met wat water en je vloerkleed is schoon als nooit te voren!

5. Vloerkleed reinigen met een stoomreiniger

Een stoomreiniger zorgt ervoor dat alle bacteriën worden verwijderd, waardoor je vloerkleed weer fris ruikt en er zo goed als nieuw uitziet. Je hoeft hiervoor echt geen splinternieuwe stoomreiniger aan te schaffen, maar je kunt ook een stoomreiniger huren. Doe dit minstens één keer per jaar, zo verleng je de levensduur van je vloerkleed en hoef je niet na twee jaar al een nieuw vloerkleed aan te schaffen. Ben je nog steeds verliefd op je vloerkleed, maar kan die wel een opfrisser gebruiken? Geef je vloerkleed een volledige make-over door aan de slag te gaan met verf! Op deze manier hergebruik je je oude vloerkleed en geef je deze een tweede leven. Wel zo duurzaam!

6. Vloerkleed reinigen met baking soda

Baking soda verwijdert nare geurtjes en maakt je tapijt weer helemaal schoon. Begin met het stofzuigen van je vloerkleed. Verdeel daarna de baking soda over het vloerkleed. Belangrijk om dit een aantal uren te laten intrekken. Vervolgens zuig je de baking soda op met de stofzuiger. Je kunt eventueel je vloerkleed nog reinigen met azijn en water. Doe dit alleen als je vloerkleed echt een extra reiniging nodig heeft en bijvoorbeeld veel vlekken bevat.