Een nieuwe koffiemachine aanschaffen? Hier moet je op letten

Life Hacks door Maj

Een nieuwe koffiemachine aanschaffen kan soms best ingewikkeld zijn. Er zijn veel verschillende punten die belangrijk zijn om op te letten. Van welke koffies houd je bijvoorbeeld en ben je gekker op verse bonen of pads? Dan komt ook nog de uitstraling van de machine erbij kijken. Om het makkelijk te maken leggen wij uit waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe koffiemachine.

1. Soort koffiemachine

Er zijn verschillende soorten koffiemachines te koop. Je moet goed nagaan of jij liever voor een volautomatische koffiemachine, een pistonmachine of een eenvoudige koffiemachine gaat. Als je echt van koffies houdt en een ware barista bent, kan een pistonmachine heel leuk zijn. Een eenvoudige koffiemachine is prima als je af en toe een bakkie drinkt, denk aan een filter koffiezetapparaat of een cup- en padmachine. Zet alle wensen onder elkaar en bekijk welk apparaat het beste aansluit.

2. Melk schuimen

Houd jij van een latte, flat white of cappuccino? Dan is een koffiemachine met een melkreservoir en stoompijpje erg handig. Je kan ook een vrijstaande melkopschuimer aanschaffen om je melk op te schuimen. Met een volautomatische koffiemachine worden alle koffies met één druk op de knop al voor je bereidt en hoef je dus niet meer zelf op te schuimen.

3. De pompdruk

Als je een espresso zet, zorgt het apparaat ervoor dat het water op de juiste temperatuur komt met de juist druk. De pompdruk is belangrijk voor een goede smaak van je koffie. De meeste espresso-machines liggen rond de 15 bar. Een minimale druk van 9 tot 13 bar is wel aan te raden.

4. De wattage

Als je van een snelle kop koffie houdt, is een hoog wattage nodig. Gemiddeld beschikken koffiemachines over 1200 watt. Als je het niet erg vindt om iets langer te wachten is 800 watt ook prima! Wederom belangrijk alle opties onder elkaar te zetten en te bekijken wat het beste aansluit bij jouw wensen.

5. De bonenmaler

Drink jij graag koffie van verse bonen? Dan kan een koffiemachine met bonenmaler erg fijn zijn. Koffie die bereid is met versgemalen bonen zijn vaak aromatischer en voller van smaak. Weer een keuze dus die je hebt bij het aanschaffen van een nieuw apparaat.

6. Koffiemachine onderhouden

Een koffiemachine moet je goed onderhouden om hem zo lang mogelijk mee te laten gaan. Let er bij aanschaf op hoe makkelijk een apparaat schoon te maken is. Zit er een special reinigingsfunctie op of heb je speciale tabletten? Pistonmachines zijn bijvoorbeeld meer werk om schoon te maken dan een eenvoudig apparaat.

Een handige tip is om alle voor-en nadelen op een rij te zetten en aan de hand van dit lijstje een weloverwogen beslissing te maken voor welke koffiemachine jij wilt gaan. En als je koffiemachine er dan eindelijk is, hier nog tips hoe je een leuke koffiecorner in je huis inricht!