Dit is waarom wandelen zo gezond is voor je lichaam

Lifestyle door Maj

Wandelen heeft veel positieve effecten op je lichaam. Het is gezond om er elke dag even op uit te gaan en een frisse neus te halen, maar waarom is dat eigenlijk zo? Wij leggen je uit waarom wandelen zo gezond is voor je lichaam.

1. Wandelen verbetert je conditie

Wandelen is sowieso heel goed voor de conditie. Dagelijks een half uur matig intensief bewegen is een must en door stevig door te wandelen train je je conditie en blijft je fit

2. Wandelen is goed voor je hart en bloedvaten

Uiteindelijk train je daardoor ook je hart, waardoor deze sterker wordt en het meteen ook een positief effect heeft op je bloeddruk en bloedvaten. Door dagelijks te lopen verlaag je de bloeddruk en het cholesterolgehalte in je bloed. Zeker de moeite waard dus.

3. Wandelen vergroot het vermogen van de longen

Als je veel wandelt wordt ook longcapaciteit om zuurstof op te nemen getraind. Je vergroot hierdoor het vermogen van de longen, waardoor je ook weer minder snel buiten adem bent.

4. Wandelen is goed voor je botten en kraakbeen

Tijdens het wandelen gebruik je intensief je botten en kraakbeen. Door veel te bewegen, kun je het proces van botontkalking remmen en worden je botten sterker. Tussen de botten en gewrichten zit het kraakbeen, dit blijft ook stevig door veel te wandelen. 

5. Wandelen versterkt je spieren

Je gebruikt ook je spieren, vooral je beenspieren. Door voldoende te lopen houd je deze spieren sterk. Stimuleer deze spieren extra door een op een heuvelachtig gebied te lopen!

6. Wandelen is goed voor een fijne nachtrust

Daarnaast is wandelen goed voor een fijne nachtrust. Je zult merken dat je sneller in slaap komt en de kwaliteit van je slaap verbetert door voldoende zuurstof en beweging. 

7. Wandelen is goed voor je hersenen en mentale gezondheid

Wandelen werkt maar al te goed om je hoofd even helemaal leeg te maken. Je zult volledig ontspannen en daardoor voel je je lichamelijk en geestelijk ook beter. Vooral even elke dag een blokje om dus!