Deze groenten zijn het lekkerst op de barbecue

Food door Jennifer

Als de temperaturen stijgen boven de 25 graden heb je geen zin meer om binnen te kokkerellen. Nee, dan ga je lekker naar buiten om te barbecueën. De meesten denken bij een barbecue meteen aan vlees en vis, maar natuurlijk kun je ook groenten grillen. Alleen voor welke groenten ga je? Pak pen en papier! Met deze tips grill jij de lekkerste groenten op de barbecue als een pro.

Maiskolf

Misschien ken je dit van de Amerikaanse barbecue, maar in Nederland wordt het nog weinig gegrild. Daar komt vast verandering in, want de maiskolf is een heerlijke snack voor tijdens de barbecue. Trust us! Voordat je de maiskolf op de barbecue legt, moet je deze natuurlijk goed schoonmaken. Vervolgens heb je twee opties voor het grillen. Wil je een lekker zachte en sappige maiskolf? Smeer van tevoren dan wat boter aan één kant van de maiskolf, waarna je het inpakt in aluminiumfolie. Leg het zo op de grill en draai ze om de minuut een kwartslag om. Doe dit ongeveer 15 minuten.

Een maiskolf kun je ook direct op het rooster leggen. In dat geval krijg je een maiskolf die iets meer smaakt naar popcorn. Wat je moet doen? Leg de maiskolf op de grill en draai het regelmatig om, totdat de hele maiskolf goudgeel is met hier en daar een donkerbruine korrel. Na ongeveer 10 minuten kun je het serveren! Vergeet niet de maiskolf in te smeren met boter. Bestrooi het eventueel nog met wat grof zout.

Aubergine

Aubergine is een makkelijke groente voor de barbecue. In principe hoef je het alleen te grillen. Al smaakt de aubergine het lekkerst, als je het van tevoren even insmeert met een mengsel van citroensap (1 citroen), olijfolie (3 eetlepels) en gedroogde oregano (1 eetlepel). Daarna grill je de aubergine ongeveer drie minuten. Keer de plakjes halverwege even om. Serveer ze op een schaal met wat fijngesneden blaadjes peterselie. Besprenkel alles nog met een beetje olijfolie en vergeet niet ook wat peper en zout voor extra smaak.

Courgette

Courgette is een beetje zoals de aubergine. Ook deze groente gaat in plakjes op de barbecue en is snel bereid. Al kun je het natuurlijk wel serveren met meerdere dingen. Zo bedacht EefKooktZo een simpel recept met een kruidenolie. Zorg daarbij eerst dat je de dressing maakt. Snijd of pers een teentje knoflook fijn en meng dit in een kom met olijfolie (2,5 eetlepels), citroensap (2 eetlepels), citroenrasp (1 theelepel) en fijngesneden peterselie (1 eetlepel). Neem daarna de plakjes courgette (op het kopje en kontje na) en smeer de plakjes in met je dressing. Grill de plakjes vervolgens aan beide kanten tot het gaar is. Vergeet niet peper en zout te strooien voor de smaak.

Prei

Prei is een lekker zoete groente voor de barbecue. Je hoeft er ook niet de hele tijd bij te blijven staan. Leg het op de BBQ en laat de buitenkant lekker zwart blakeren. Hierdoor wordt de binnenkant sappig, zacht en heel zoet. Serveer het vervolgens met een yoghurtdressing of een frisse, zure salsa en croutons of iets anders knapperigs.

Oesterzwammen

Als je aan de barbecue denkt, denk je ook aan gegrilde groenten en vlees op stokjes. Wat je ook kunt proberen, zijn oesterzwammen op een stokje. Grill de oesterzwammen op directe hitte. Schrijfster Vanja van der Leeden van het boek Indostok marineert de oesterzwammen met pittige boemboe (kruiden). Alleen geschikt voor pittige eters!

Sla

Bij een barbecue horen natuurlijk ook salades. Kropjes sla kun je goed grillen op de barbecue. Het duurt daarnaast niet lang. Vervolgens heb je veel verschillende salades voor bij de BBQ, bijvoorbeeld een caesarsalade of koolsalade met appel.

Ingepakte dingen in (bananen)blad

Weet je wat ook heel leuk is op de barbecue? Maak eens een pakketje in (bananen)blad. Vul de (bananen)bladeren bijvoorbeeld met een ratatouille. Rijst en curry in een (bananen)blad is ook lekker of paneer. Dit is een kaas, die veel wordt gebruikt in Indiase gerechten.

Asperges

Niet alleen zijn asperges een lekkere groente voor de barbecue, het is ook heel gezond! Het helpt bij je dieet en je krijgt er een glowy huid van. Kies witte of groene asperges, wat jij lekkerder vindt. Snijd vervolgens de harde onderkanten van de asperges af en schil de buitenkant wat dunner. Smeer de asperges daarna in met wat olijfolie en kruiden naar keuze. Grill ze een paar minuten op de hete kolen. Draai ze af en toe om en wacht tot ze lekker mals zijn. Bon appetit!

Paprika

Een andere lekkere groente voor de barbecue is de paprika. Snijd de paprika in stukjes en grill ze op de barbecue tot ze zwartgeblakerd zijn. Draai ze om de twee à drie minuten om, zodat alle kanten even goed zijn. De gegrilde paprika kun je bijvoorbeeld toevoegen aan een salade, of voeg het toe aan je hummus of pesto dipjes. Wil je helemaal uitpakken? Serveer de gegrilde paprika dan met een bol buffelmozzarella. Yum!

Bloemkool

De bloemkool is toch wel de eyecatcher in dit lijstje met groenten voor de barbecue. Haal voor je begint de bladeren van je bloemkool en wikkel de kool in aluminiumfolie. Grill de bloemkool vervolgens ongeveer 45 minuten tot het gaar is. Vergeet het niet regelmatig om te draaien. Begin ondertussen aan een dressing met bosuitjes, zoals uit dit recept van Albert Heijn. Snijd de bosuitjes (2 stuks) in ringetjes en rasp de cheddarkaas (100 gram). Meng vervolgens de helft van de bosuitjes met de cheddar en cayennepeper (0,5 theelepel) in een aluminiumbakje. Verkruimel wat geitenkaas (150 gram) erboven en voeg tot slot water toe. Roer dit goed door. Wanneer de bloemkool gaar is, verwijder je de folie en leg je de bloemkool nog vijf minuten terug op de barbecue. Zet daarnaast het aluminiumbakje om de kaas te laten smelten. Roer het tot een mooie, gladde saus. Serveer de bloemkool met de saus ernaast en top de bloemkool af met nog wat bosuitjes. Smakelijk!

(Zoete) aardappels

Met (zoete) aardappels kun je tijdens de barbecue meerdere kanten op. Ga jij voor krokante of gepofte (zoete) aardappels? Als je voor de gepofte (zoete) aardappel gaat, vul dan de (zoete) aardappels met een geitenkaas-tomatensalsa. Heerlijk fris! Wil je liever iets knapperigs? Snijd dan de (zoete) aardappels in plakjes en grill deze op de barbecue. Vergeet de aardappelplakjes daarvoor niet in te smeren met wat olijfolie en kruiden.

Bakbanaan

Tot slot een lekker zoete snack voor de barbecue. Bakbanaan klinkt niet als een groente, maar het is wel perfect voor de zomerse BBQ! Het makkelijkst is om de bakbanaan eerst in de lengte doormidden te snijden. Haal de schil er niet vanaf! Grill nu de gesneden kant tot het diepgeel gekleurd is. Vervolgens kun je het combineren met avocado, chili en – voor de liefhebbers – verse koriander. Enjoy!