5x salades voor bij de barbecue

Food door Sandra E

Een barbecue is geen barbecue zonder een heerlijke, verfrissende salade. Hieronder vind je wat inspiratie voor een salade bij de barbecue.

1. Koolsalade met appel

Koolsalade wordt ook coleslaw genoemd. Dit is een frisse salade van witte kool, met een romige dressing.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 200 gr witte kool (fijngesneden)
  • 75 gr peen julienne
  • paar takjes peterselie
  • 1 appel
  • handje walnoten

Ingrediënten voor de dressing van de koolsalade:

  • 1 eetlepel azijn
  • snuf peper en zout
  • 2 eetlepels citroensap
  • Snufje kerriepoeder
  • eetlepel suiker
  • 125 ml zure room
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 eetlepel mayonaise

Zo maak je de salade:

1. Meng de ingrediënten voor de dressing door elkaar. Doe de kool en peen julienne in een kom en schep door elkaar. Snijd de appel in kleine blokjes en hak de walnoten grof. Meng door de kool en peen.

2. Voeg de dressing toe aan de koolsalade. Schep goed door elkaar. Hak de peterselie fijn en meng op het laatst door de salade.

2. Couscous salade met feta

Feta doet het altijd goed in salades en kun je eigenlijk in veel salades verwerken. Deze couscous salade met feta is echt een aanrader voor bij de barbecue.

Dit heb je nodig voor 6 personen:

  • 400 gr couscous
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 komkommer
  • 200 gr feta
  • 250 gr geroosterde paprika
  • 100 gr walnoten (ongezouten)
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • Bosje verse munt

Zo maak je de salade:

1.Verhit een hoeveelheid, volgens de aanwijzingen op de verpakking, water in een pan en breng aan de kook. Los het bouillonblokje er in op. Zet het vuur uit, voeg de coucous toe en roer door. Doe de deksel op de pan en laat 5 minuten wellen. Roer dan door met de vork.

2. Snijd ondertussen de komkommer, paprika en munt in stukjes en de feta in blokjes. Klop de honing los met de olijfolie en voeg een snufje peper en zout toe en roer door de couscous. Schep ook de groenten, munt en walnoten door de couscous. Doe als laatste de feta er bij en serveer lauwwarm of koud. 

3. Fruit salade

Spontane barbecue maar geen salade in huis? Dan maak je in een handomdraai een fruitsalade met het fruit wat je nog in huis hebt liggen. Rooster stukken watermeloen of ananas en het fruit smaakt nog zoeter dan normaal. Beetje geitenkaas erover heen en je hebt een heerlijke fruitsalade.

4. Krieltjes salade met tuinbonen, eieren en graanmosterd

Een heerlijke, frisse salade met krieltjes.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1kg krieltjes
  • 200 g tuinbonen (vers of diepvries, dubbel gedopt)
  • 2 lente-uitjes
  • 1 handje bladpeterselie
  • 3 el Griekse yoghurt3 
  • 2 eieren
  • 2 el mayonaise
  • 2 el graanmosterd
  • 1 scheutje azijn
  • peper en zout

Zo maak je de salade:

1. Spoel de krieltjes, snijd ze in schijfjes en kook ze gaar in gezouten water. Laat uitlekken.

2. Kook de tuinbonen beetgaar.

3. Kook de eieren hard met een scheutje azijn, laat schrikken onder koud water en pel de eieren af.

4. Meng de Griekse yoghurt met mayonaise en graanmosterd.

5. Meng het sausje met de krieltjes, voeg er naar smaak peper en zout toe en meng de tuinbonen er door.

6. Maak de lenteuitjes schoon en snipper deze, spoel de bladpeterselie en snipper deze ook in kleine stukjes. Maak de salade af met de eitjes, bladpeterselie en lente-ui.

5. Macaronisalade

Een ideale salade voor bij de bbq is een macaronisalade. Een frisse salade met komkommer en tomaat.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 175 gr macaroni
  • 150 gr mais
  • 100 gr radijs
  • 0.5 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 eetlepels bieslook
  • 1 eetlepels peterselie
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt
  • 2 eetlepels mayonaise
  • peper en zout

Zo maak je de salade:

1. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel de macaroni af met koud water.

2. Snijd de radijs en tomaat in kleine blokjes.

3. Verwijder de zaadlijsten uit de komkommer en snijd in kleine blokjes

4. Spoel de mais af.

5. Voeg alle groenten bij de macaroni, de Griekse yoghurt met mayonaise, peterselie en bieslook

6. Breng op smaak met peper en zout, goed door elkaar roeren en klaar!