Zo houd je de kinderen bezig als je op vakantie bent

Life Hacks door Sandra E

Vind jij het soms lastig om je kinderen zelf bezig te houden tijdens de vakantie? Want zeg nou zelf; jij hebt wilt nu ook wel eens eindelijk dat boek lezen of die podcast luisteren. Je bent niet voor niets op vakantie. En dat betekent dat kinderen zich best zelf kunnen vermaken. Met deze tips om je kinderen bezig te houden op vakantie heb jij een fijne vakantie en genieten je kinderen des te meer.

 1. Jij wilt een boek lezen? Dan doet de andere ouder iets met de kinderen. Zo kun je elkaar afwisselen.
 2. Neem (kleine) spelletjes mee op vakantie. Ook handig om mee te nemen als je naar een restaurant gaat.
 3. Cultuur snuiven saai voor kinderen? Echt niet, bijna elke musea heeft speciale speurtochten voor kinderen of familierondleidingen.
 4. Met de oudere kinderen kun je prima afspraken maken. Mama gaat een uur met je zwemmen en daarna een uur zelf een boek lezen, als dat voorbij is kom ik je ophalen en gaan we samen zwemmen, voetballen, ijsje eten enz…
 5. Zorg ervoor dat je kinderen altijd het hun favoriete speelgoed mee hebben op vakantie.
 6. Betrek je kinderen in de dagelijkse klusjes. Op vakantie vinden ze het vast net even wat leuker om te helpen met afwassen of groente snijden.
 7. Waterballonnen doen het ook altijd goed. Maak een emmer klaar vol met waterballonnen, gegarandeerd uren speelplezier. Wel even opletten dat de ballonnen netjes worden weggegooid.
 8. Wel eens gehoord van geocaching. Geocaching is een schattenzoektocht waar het digitale en de realiteit elkaar ontmoeten. Dit kan overal ter wereld, want er liggen over de hele wereld schatten verborgen. Op basis van GPS coördinaten die je makkelijk in je smartphone kan invoeren (geocaching app) ga je op zoek naar schatten. Je weet niet wat je zoekt en wat je vindt mag je houden. Wel moet je op de vindplaats een andere schat achterlaten, zo kan de volgende die een schat zoekt ook iets leuks mee naar huis nemen. Op deze manier kan het schatzoeken altijd door blijven gaan. Op de website geocaching.com lees je hoe het precies werkt. Een leuke activiteit voor de hele familie!

Autovakanties kan voor sommige gezinnen een hel zijn, probeer je daarom goed voor te bereiden en gelukkig zijn er genoeg ideeën om je kinderen bezig te houden.

 1. Luister naar een luisterboek.
 2. Tijdens een autorit van een uur of 8 kun je bijvoorbeeld om de twee uur een klein cadeautje geven waar ze weer even zoet mee zijn, ook ideaal voor een lange vliegreis.
 3. De ramen beplakken met speciale raamstickers of tekenen met raamstiften.
 4. Tekenen op een magisch tekenbord.
 5. Speel samen het geheugenspelletje; ‘ik ga op reis en neem mee’ 
 6. Een schootkussen / clipboard is ook een uitkomst. De kinderen hebben op deze manier een klein tafeltje zodat ze kunnen tekenen, kleuren of een spelletje spelen. 
 7. Speel samen een woordspelletje; verzin woorden met de laatste letter; kies een categorie; bijvoorbeeld ‘dieren’. Zeg een dier en de volgende persoon moet met de laatste letter van dat woord een nieuw dier zeggen. Bijvoorbeeld: Hond. De laatste letter is een d dus de volgende persoon maakt een woord met de d, bijvoorbeeld dinosaurus enzovoort.. (ook leuk voor een stranddagje, wanneer je kinderen even klaar zijn met zandkastelen bouwen en over de golven springen)
 8. Verstoppertje spelen. Jazeker, verstoppertje spelen in je fantasie. Je neemt een plek in gedachten, bijvoorbeeld onder je bed en de ander moet door vragen stellen raden waar je ‘verstopt’ zit.