Zo maak jij jouw eigen handzeep

Life Hacks door Michelle

Zelf zeep maken, misschien heb je er wel eens over nagedacht maar ben je er nooit aan begonnen. Omdat het te lastig is, omdat je niet goed weet hoe het moet of omdat je bang bent dat het mislukt. Ja, dit kan inderdaad gebeuren maar daar kun je weer van leren, toch? Met onderstaand recept lukt het je waarschijnlijk wel om zelf je zeep te maken, en ontdek je hoe leuk het eigenlijk is.

Wat heb je allemaal nodig?

 • 500 gram extra vergine olijfolie
 • 100 gram kokosolie
 • 10 gram etherische lavendelolie
 • 80 gram loog NaOH (natriumhydroxide)
 • 195 gram water
 • Een veiligheidsbril en handschoenen voor het werken met loog
 • Roestvrijstalen kom of een andere bak die hittebestendig is (geen metaal i.v.m. de loog)
 • Zeepvormen (kunnen ook silicone muffinvormen of plastic bakjes zijn)

Het stappenplan

 1. Meng het loog in het water. Het is erg belangrijk om het zo te doen, en niet andersom. Doe dit in een hittebestendige bak, bijvoorbeeld roestvrijstaal, maar vermijd ander metaal omdat dit een reactie kan geven met de loog. Het mengen doe je het beste buiten, zodat je huis niet gevuld raakt met de dampen. Deze dampen kun je ook beter niet inademen. Als de loog is opgelost laat je de mix op een veilige plek afkoelen.
 2. Meng ondertussen de olijfolie samen met de kokosolie. Heb je kokosolie in vaste vorm? Laat deze dan eerst smelten voordat je het mengt met de olijfolie.
 3. Is de mix van loog en water voldoende afgekoeld om de bak vast te kunnen pakken? Dan kun je deze mix bij de olie toevoegen.
 4. Wanneer dit allemaal bij elkaar in één bak zit kun je het gaan mengen met de staafmixer. Kijk uit dat je niet te veel knoeit. Komt er loog op je lichaam, kleding of bijvoorbeeld het aanrechtblad? Maak dit dan direct schoon met koud, schoon water en een schone doek. Zodra het mengsel eruit begint te zien als mayonaise is hij dik genoeg.
 5. Doe hier vervolgens de lavendelolie bij, of andere ingrediënten wanneer je dit graag wilt, en meng dit goed door elkaar.
 6. Vervolgens giet je het mengsel in de zeepvormen. Zorg er wel voor dat je de vormen eerst een beetje hebt ingesmeerd met olie, zodat het niet gaat plakken. Dit zet je vervolgens minimaal 24 uur weg op een koele, veilige plek. Dit hoeft niet persee de koelkast te zijn.

Kijk na die 24 uur goed of de zeep al hard genoeg is om hem uit de vorm te halen. Wanneer dit niet zo is kun je het beste nog een paar dagen wachten. Wanneer hij hard is kun je de zeep eruit halen en eventueel in blokken snijden. Nu moet je de blokken alleen nog ongeveer een maand uit laten harden zodat deze genoeg uitdroogt. Hierna kun je hem gaan gebruiken of gewoon cadeau geven.

Favoriete items van Welke: