Woonkeuken met open karakter

Hobby door janjaap

In onze serie 'Droomkeukens' zijn we deze keer in Naarden en bezoeken we Maaike. In haar keuken pronkt Miele-keukenapparatuur, waarmee ze menig maaltijd bereidt. Het liefst koken zij en haar man een gebraden kippetje uit de combi-stoomoven. Heerlijk, tijdens het interview liep het water ons al in de mond...

landelijke woonkeuken

woonkeuken met werkeiland

Wat is het uitgangspunt geweest bij het ontwerp van jullie droomkeuken?

“We wonen hier al een hele tijd. De vorige keuken liet het op een gegeven moment afweten: veel apparaten en lampen vielen ineens uit. We waren dus toe aan een nieuwe keuken. Onze stijlen lagen uiteen; zo wilde mijn man een kookeiland en ik juist niet. Het is uiteindelijk een werkeiland geworden. Waar we het wel over eens waren, was dat de nieuwe keuken veel opbergruimte moest bieden. Handig, want zo kan ik onder andere al mijn servies kwijt. Mijn man wilde graag een zwart werkblad, maar dat vond ik te donker. We kregen dan ook als tip om verschillende staaltjes mee naar huis te nemen en daar de kleuren op ons in te laten werken. Uiteindelijk kozen we voor de gulden middenweg: een donkergrijs blad.”

Leuk, zo'n gezellig pronkhoekje onder het werkeiland…

“Klopt, dat vind ik erg leuk aan dit werkeiland. Het maakt het net wat speelser. Op de planken stallen we onze favoriete kookboeken, waaruit we ook echt koken. De beeldjes ernaast zijn onder andere een beeldje dat we wonnen tijdens een golftoernooi, een harlekijntje uit Zwitserland en vier slakjes. Deze laatste kreeg ik van een vriendin met als boodschap ‘doe rustig aan en neem de tijd voor dingen’.”

kookeiland landelijke keuken

Hebben jullie ook de tijd genomen om uiteindelijk jullie droomkeuken te creëren?

“Zeker, dat is ook echt mijn tip voor iedereen die bezig is een nieuwe keuken te ontwerpen. Het is goed om even pauze te nemen om goed na te denken wat je wilt. Wij hebben bijvoorbeeld veel research gedaan en verschillende showrooms bezocht. Daarna namen we even afstand om al deze input op ons in te laten werken, voordat we besloten wat we echt mooi vonden.

Hebben jullie er bewust voor gekozen om geen bovenkasten te gebruiken?

"We wilden een keuken met een open karakter, die moeiteloos overloopt in de woonkamer. We zitten het meest rondom de keuken, ook als er bezoek is. De verbinding met de tuin en het daglicht dat naar binnen valt, is prachtig. Een echte woonkeuken dus, waar het gezellig is.”

Wat vinden jullie het meest belangrijk aan een keuken?

“Dat hij makkelijk in gebruik is. Wij hoeven geen poespas; een groot werkblad is voor ons het belangrijkst, naast veel opbergruimte en natuurlijk een grote kookplaat. Wij koken op een Miele-inductiekookplaat. Dat is ideaal want het is én veilig én makkelijk schoon te maken. Ook wilden we graag een televisie in de keuken. Wij zijn echte sportfanaten en kijken regelmatig sportwedstrijden, zoals golf in Amerika. Omdat dit vaak later op de dag wordt uitgezonden, in verband met tijdverschil, koken en eten we vaak hier met de televisie aan, zodat we niets missen. Deze televisie was mijn verjaardagscadeautje, ik ben er nog iedere dag blij mee.”

Er wordt dus geleefd in deze keuken, maar zijn jullie ook van het koken?

“Uiteraard. Mijn man werkte vroeger veel dus kookte ik altijd, maar nu zijn de rollen omgedraaid en kookt hij, het liefst uit een kookboek. Dat doet hij altijd in de middag en dan warmen we het in de avond weer op. Met de feestdagen, als onze kinderen er zijn, koken we natuurlijk wat meer uitgebreid. Dan staan we met de hele familie rondom het werkeiland. Erg gezellig.”

Jullie hebben veel Miele-keukenapparatuur. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

“We merken dat we steeds vaker mensen te eten vragen. Koken is veel gemakkelijker geworden. We houden echt tijd over door alle keukenapparaten van Miele. Binnenkort geef ik bijvoorbeeld een groot feest waar ik kook voor dertig man. Dat kan makkelijk in deze keuken. Ik vind het werkeiland tijdens zulke feestjes ook ideaal als bar; dan zet ik er alle hapjes en drankjes op. Kinderen vinden dit eiland ook erg interessant: onze buurjongetjes rennen er regelmatig rondjes omheen, haha.”

stoomoven

Wat koken jullie het liefst met deze apparatuur?

“Wij braden het liefst een kippetje in de combi-stoomoven. Heerlijk is dat! De stoomoven is dan ook echt een aanrader. Overbodig om te zeggen dat we hier vaak mee koken. Naast groenten en aardappels bereiden we er ook regelmatig vlees in. In de winter maken we vaak stamppotten, waarvoor we de inductieplaat gebruiken, n de zomermaanden koken we bijna altijd met de stoomoven. Heerlijk om hierin groente te stomen voor in de salade."

 

Gaan je handen jeuken van dit interview en wil je meer weten over Miele keukenapparatuur, check dan de speciale keukeninspiratie website van Miele. Ook goed om te weten: je kunt ook een bezoek brengen aan het Miele Experience Center in Vianen. Daar kun je gratis kookdemonstraties bijwonen en een advies op maat krijgen. Altijd leuk om te doen, toch?


Wil je nog meer sfeervolle voorbeelden van de mooiste en meest inspirerenden keukens? Kijk dan snel op welke.nl/keukeninspiratie