Woonkamer make-over? Zo kies jij de juiste kleur!

Wonen door Michelle

In de winter is niets fijner dan je heerlijk terugtrekken in een knusse en gezellige woonkamer. Nog geen plannen tijdens de kerstvakantie en zin om lekker aan de slag te gaan in je huis? Wanneer je je waagt aan een metamorfose begin je met de basis: kleur. Hier een paar tips waarmee jij er een gegarandeerd succes van maakt. 

Maak een moodboard

We kennen het allemaal wel; vol enthousiasme ga je aan de slag, om er vervolgens achter te komen dat het een en ander toch net niet mooi bij elkaar past. Een succesvolle metamorfose begint daarom met het maken van een moodboard. Zo creëer je een duidelijke visualisatie van jouw stijl en welke kleuren verf erbij passen. Op het moodboard verzamel je foto’s van meubels, kussens, vloerkleden, accessoires en noem maar op. Springen bepaalde kleuren er gelijk uit en zijn ze mooi te combineren? Dan is dat jouw basis. 

Kies je wit

‘Gewoon wit’ bestaat niet; het aantal wittinten is oneindig. Wanneer je gaat voor witte muren, kies er dan een matchende ondertoon bij. Heb jij voor een sprekende kleur als blauw gekozen op een andere muur? Kies dan een wittint die een vleugje blauw bevat. Dit is een ontzettend subtiele manier om eenheid te creëren. 

Ga je voor mat of satin? Zijdeglans muurverf geeft een warme uitstraling en is makkelijker schoon te maken dan mat. Mat zorgt voor een rustig effect en je kunt oneffenheden er een stuk beter mee verdoezelen dan bij glans. 

Ruimtelijk effect

Woonkamers komen in allerlei vormen en maten. Door te kiezen voor lichte of donkere kleuren voor bepaalde wanden, kun je ruimtelijke effecten creëren. Wanneer je bijvoorbeeld ruimtes wil verbinden, verf je de wanden en het plafond in dezelfde kleur. Heb jij een smalle woonkamer met een hoog plafond en wil je de ruimte knus en intiem maken? Verf het plafond dan in een andere kleur dan de wanden en geef ook de vloer een donkere tint. Ga na wat wat jouw ruimtelijke wensen zijn en onderzoek of de kwast over de wanden moet gaan, of misschien juist het plafond. 

Last but not least

Less is more, wanneer je het hebt over de statement kleuren. Variatie in kleur, en voor meer diepte in je interieur, werk je met verschillende tinten van de gekozen sprekende kleuren. Ga jij morgen gelijk naar de winkel om het kleuraanbod te bekijken? Vergeet dan niet om de kleurstalen mee naar huis te nemen, om te voorkomen dat het er net wat anders uitziet dan je je herinnert. Twijfel je en kun je er nog niet goed een voorstelling van maken? Haal dan wat testers in huis en verf wat grotere oppervlaktes. Kijk wat je ervan vindt met daglicht en kunstlicht. Easy as!