Waarom je waterleiding ontkalken echt noodzakelijk is

Wonen door Michelle

Voordat je een lekker glaasje water kan drinken, heeft het al een flinke weg afgelegd. Kalk in kraanwater is niet erg, maar kan wel voor aanslag in verschillende apparaten zorgen. Waterleidingen kunnen vervuilen en de kalk kan zich met allerlei bacteriën vullen. Zodra dit gebeurt begint het gevaarlijk te worden. In dit artikel lees je waarom je waterleiding ontkalken noodzakelijk.

 

Nadelen kalkaanslag in je waterleiding

Je herkent het waarschijnlijk wel. Kalkaanslag is op meerdere plekken te vinden als je even goed kijkt. In je waterkoker, vaatwasser of wasmachine, het kan allemaal. Dit kan ervoor zorgen dat jouw apparaten kapotgaan. Kalk in water heeft ook een bijdrage aan het vervuilen van de leidingen. Hierdoor ontstaan er legionellabacteriën die slecht voor je gezondheid kunnen zijn. De bijwerkingen die je hierbij kunt krijgen zijn echt niet prettig. Hoofdpijn, spierpijn, diarree, koorts en braken kunnen zijn symptomen waaraan je het kan herkennen. Regelmatig je waterleiding ontkalken is dus zo'n slecht idee nog niet! Het ziet er ook nog eens wat netter en nieuwer uit, dat is dan toch ook mooi meegenomen.

Hoe herken ik kalkaanslag?

Kalk is vrij eenvoudig te herkennen. Dit kan je vooral zien door een witte aanslag op bijvoorbeeld douchewand of ijzeren producten zoals je kraan of douchekop. Overal waar kraanwater met regelmaat langskomt en deze witte aanslagen achterlaat is een teken van kalkaanslag. Dit is het moment om even aan de slag te gaan, want hoe onschuldig het lijkt, het is toch geen pretje, zowel voor de producten als voor je lichaam!

Hoe los ik het op?

Kalkaanslag, met name de hardnekkige stukken, kun je gewoon zelf oplossen! Kalk op je kraan, in de douche en in je waterkoker. Met name de kalk in je waterkoker kun je eenvoudig zelf oplossen. Maak een mengsel met water en azijn en stop dit in je waterkoker. Zet het mengsel aan en laat het vervolgens een nachtje staan. De volgende dag mag je het mengsel verwijderen, maar spoel het wel goed om. Na een aantal keer omspoelen is het er wel uit. Dit kan je doen door de waterkoker een aantal keer aan te zetten en lekker te laten doorkoken. Zo worden de azijnresten verwijderd en kun je daarn weer een lekkere kop thee zetten!

Favoriete items van Welke: