Met deze stappen kan jij zelf jouw muur behangen

Wonen door Michelle

Het behangen van je muren zorgt ervoor dat de muren mooi afgewerkt zijn. Daarnaast heb je behang in heel veel verschillende kleuren, maar ook printen, wat er voor zorgt dat jij van je huis een uniek kunstwerk kan maken. Maar, hoe zorg je er nou voor dat je op de juiste manier gaat behangen? In dit stappenplan wordt het allemaal duidelijk gemaakt.

Zelf je muren behangen: de voorbereiding

  1. Zorg er als eerste voor dat je de muren goed hebt opgemeten. Zo weet je hoeveel behang je nodig hebt. Om uit te rekenen hoeveel rollen je nodig hebt, kun je makkelijk online een rekentool vinden. Controleer altijd of het verfbad van de rollen hetzelfde zijn en of de rollen onbeschadigd zijn.
  2. Heb je nog oud behang op de muren zitten? Haal dit er dan eerst vanaf. Dit kan met behang-afweekmiddel, maar ook met een stoommachine. Liever de ouderwetse manier? Dan kan dat ook. Een emmer warm water, spons en een plamuurmes is dan alles wat je nodig hebt. Zorg ervoor dat je de muren schoon, droog en glad achterlaat.
  3. Zorg er ook voor dat je genoeg kant-en-klare lijm hebt staan, dit is niet alleen beter voor het behang maar werkt daarnaast ook nog eens veel makkelijker.
  4. Knip vervolgens de behangbanen van de juiste afmeting voor je muren. Zorg er wel voor dat de banen 10 centimeter langer zijn dan de grootst gemeten hoogte. Dit zorgt ervoor dat je genoeg speling hebt. Dit is vervolgens nog makkelijk bij te werken tot de precieze lengte.
  5. Kies een leuke kleur/ print. ;)

De muren behangen

  1. Breng de lijm aan op de achterkant van een strook behang en laat dit vervolgens even inweken. Dit is nodig omdat er anders bobbels in het behang kunnen ontstaan.
  2. Zorg er daarnaast voor dat de randen van de banen goed zijn ingesmeerd, dit zorgt voor rechte naden. Let wel goed op dat de lijm niet door de naden heen komt, en ook niet in contact komt met de voorkant van het behang. Het is dus wel nauwkeurig te werk gaan, maar dan krijg je ook de beste resultaten.
  3. Zodra de lijm evenredig op de strook ligt, kun je hem ophangen. Begin bovenaan en werk vervolgens naar beneden, zo krijg je een strak behang!

Favoriete items Welke: