Stinkende vuilnisbak? Zo voorkom je het + tips om de vuilnisbak grondig schoon te maken

Life Hacks door Michelle

Nare geur in de keuken? Grote kans dat dit uit jouw vuilnisbak komt. Helpt het regelmatig wisselen van de zak niet? Dan kan het zijn dat jouw vuilnisbak toe is aan een grondige schoonmaakbeurt.

Voorkomen is beter dan genezen dus het is slim om je vuilnisbak regelmatig een flinke schrobbeurt te geven. Dit is hoe je dit het beste doet! Bonus tip: zet je vuilnisbak niet op een plek waar de zon fel op schijnt. Zo gaat de bak onnodig eerder broeien en dat wil je natuurlijk niet.

De vuilnisbak grondig schoonmaken doe je zo

Haal de zak met vuilnis uit de bak en gooi die weg in de daarvoor bestemde container. Ontdoe de bodem van de bak van gelekte ‘sappen’ en haal eventueel ontsnapt vuil weg met keukenrol. Doe wat schoonmaakmiddel zoals allesreiniger in de bak en zet er een laagje water in. Laat het gemaakte sopje ongeveer 30 minuten intrekken. Gooi het schoonmaakwater weg in de wc. Doe allesreiniger op een vaatdoek en sop daarmee de vuilnisbak nog eens goed van binnen én buiten. Vergeet daarbij de deksel niet. Droog goed af voordat je er een nieuwe zak in doet.


Brabantia Bo Touch Bin bij Fonq.nl

Zo kun je nare geurtjes uit de vuilnisbak voorkomen

1. Misschien een open deur maar misschien ook iets waar je niet elke dag op let of simpelweg geen zin hebt: gooi met regelmaat de zak die in de vuilnisbak zit weg. Afvalresten van eten gaan snel stinken dus om de twee dagen de zak verwisselen is geen overbodige luxe. Zeker als de temperaturen hoger zijn zoals in de lente en zomer, gaan etensresten snel rotten met als gevolg een nare odeur.

2. Een trucje wat ik zelf vaak toepas, is etensresten of dingen waarvan ik weet dat ze gaan stinken of die al vervelend ruiken (zalm of resten van ei bijvoorbeeld) in een klein plastic zakje doen. Vaak gebruik ik hiervoor een zakje die ik al ergens anders voor gebruikt heb zodat ik niet onnodig veel plastic in de vuilnisbak gooi.

3. Soda is een wondermiddel wat voor veel doeleinden in te zetten is en zo ook om je vuilnisbak zo fris mogelijk te maken! Soda kun je direct in de vuilniszak gooien om nare geurtjes op te nemen of op de bodem van de vuilnisbak zelf. Het schoonmaken van de vuilnisbak kun je trouwens ook prima met soda doen.

4. Katten in huis? Dan gebruik je vast kattenbakvulling. Die kattenbakvulling komt ook goed van pas bij het fris houden van je vuilnisbak. Gooi het - net als de soda - direct in de zak of leg het op de bodem van de bak.

5. Vind je het opnemen van de nare geurtjes door middel van soda of kattenbakvulling niet voldoende en wil je écht een frisse geur? Dan kun je wasmiddel in poedervorm gebruiken. Strooi dit in de zak als je deze er net in gedaan hebt en gooi er halverwege de zak weer een laagje op.

6. De reden dat de vuilnisbak zo gaat stinken, is dat allerlei etenswaren erin gaan zweten en bacteriën lekker kunnen woekeren - zeker in de zomer. Zoek je een natuurlijk middel om de bacteriën te doden en de geur te neutraliseren? Gebruik dan citroen! Snijd deze door midden en wrijf de citroen langs de randen van de bak.


Wesco Loft Baseboy Pedaalemmer bi Fonq.nl

Zo voorkom je maden in de vuilnisbak

Stel je voor dat je de vuilnisbak opendoet en je ziet een partij maden krioelen in de zak. Gets! Dit wil je voorkomen natuurlijk. De zak regelmatig verschonen en de bak niet in de zon zetten, gaat hierbij helpen. Een ander trucje is het regelmatig strooien van zout in de bak. Zout neemt vocht op waardoor maden een minder grote kans hebben om te ontstaan en te overleven.